Zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji
Ohio: Dziedziną funkcji f(x) = x+b/x+d jest zbiór R\{2}. Funkcja f ma miejsce zerowe równe 4. Określ
zbiór wartości funkcji f i przedziały monotoniczności tej funkcji.
Wyszło mi, że d=−2 i b=−4, ale nie wiem jak wyznaczyć zbiór wartości i przedziały
monotoniczności :\
10 lut 13:23
Jerzy:
| | d − b | | 2 | |
f(x) = 1 − |
| = − |
| + 1 |
| | x + d | | x − 2 | |
10 lut 13:30
piotr: x−4 = mx−2m
x(m−1) = 2m+4
powyższe równanie ma rozwiązanie dla m≠1
⇒
zbiór wartości: R\{1}
10 lut 13:32
Jerzy:
13:30 , widać,że asymptotą poziomą tej funkcji jest y = 1 , czyli: D = R\{1}
10 lut 13:34
Jerzy:
Tfuu ... przeciwdziedzina, czyli zbiór wartości funkcji.
10 lut 13:41