Limit
Johnny: Hej, mam pytanko odnosnie limesu
| ln(1−x) | | 1 | ln(1−x) | |
dlaczego w Lim(x→0) |
| nie moge zrobic Lim(x→0) |
|
| a musze |
| x3 | | x2 | x | |
dodac tu minusy?
To mi daje wynik z innych stron nieskonczonosci ale nie wiem dlaczego, to pewnie cos
oczywistego ale dzieki za podpowiedz
10 lut 14:46
janek191:
| ln( 1 − x) | | | | −1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = −∞ |
| x3 | | 3 x2 | | 3 x2*(1 −x) | |
x→0 x→0 x→0
10 lut 14:53
Johnny: Dzieki janek za odpowiedz

w sumie moze i latwiejszy sposob na rozwiazanie, ale to mi dalej
nie odpowiada na pytanie dlaczego nie moge zrobic tego tym sposobem na gorze, bez dodawania −
w ulamkach
10 lut 14:55
Jerzy:
O czym ty wogóle mówisz ? Jakie dodawanie minusów ?
10 lut 14:59
Johnny: Na poczatku rozwiazujac dalem:
co mi dalo granice w
∞
Rozwiazanie powinno byc:
co daje granice w −
∞
10 lut 15:01
Johnny: | 1 | |
Czyli przeksztalcajac pierwotna wersje rozbijajac to na |
| tam przy jedynce powinienem |
| x2 | |
dostawic minusa, i tak samo go dostawic w mianowniku ulamka z logarytmem
10 lut 15:03
Filip:
| 1 | ln(1−x) | |
Czeeekaj, według ciebie limx−>0 |
|
| =inf  Jak to liczyłeś  |
| x2 | x | |
10 lut 15:04
Mietek z fabryki żyletek: bo musi się zgadzać z granicą podstawową ln(1+x)/x =1 więc zmieniasz znaki bo w nawiasie
miałeś minus, ciulowych masz asystentów jeśli tego nie tłumaczą
10 lut 15:05
Johnny: Dobra, dopiero sie zorientowalem co zrobilem

dzieki za pomoc
@Mietek, nie mam asystentow, ucze sie wszystkiego sam pokolei, jako ze potrzebuje tego zanim do
tego dojde na uczelni
10 lut 15:08
Mariusz:
janek liczył ją z L'Hospitala ale można też liczyć bez L'Hospitala
| ln(1−x) | |
limx→0 |
| =limx→0 ln((1−x)1/x) |
| x | |
=ln(lim
x→0(1−x)
1/x)
lim
x→0(1−x)
1/x
lim
x→0+(1−x)
1/x
1 | |
| |
| 1 | | 1 | | limt→∞(1+ |
| )t−1(1+ |
| ) | | t−1 | | t−1 | |
| |
lim
x→0−(1−x)
1/x
=e
−1
| ln(1−x) | | 1 | |
limx→0 |
| =ln( |
| )=−1 |
| x | | e | |
| ln(1−x) | | 1 | | ln(1−x) | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| limx→0 |
| =−∞ |
| x3 | | x2 | | x | |
10 lut 15:55