matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.7.2013
Zadania
Odp.
2
aqlec:
jak obliczyc taka granice?
42
use:
rozbij na dwie nierownosci
2
ADRIAN:
:::rysunek::: Napisać równana z prawa Kirchhoffa ja napisałem coś takiego ale wchodzą mi dziwne rzeczy.
23
pomoc Justyna:
niewiem czemu to zadanie zalicza sie do ciagów Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1.
15
zadanie:
wyznacz i przedstaw w mozliwie prostej postaci trzynasty wyraz rozwiniecia potegi dwumianu
1
(9x−
)
n
wiedzac ze trzeci wspolczynnik tego rozwiniecia jest rowny 105.
3x
n
12
1
n
12
1
trzynasty wyraz to:
(9x)
n
−
1
2
(−
)
1
2
czy
(−
)
n
−
1
2
(9x)
1
2
3x
3x
? bo wtedy raz wyjdzie minus a raz plus bo n wyszlo mi ze jest rowne 15 wiec n−12=15−12=3.
4
szymek :
Wykaż,że pole P powierzchni wielokąta foremnego o n bokach, który jest wpisany w koło o
1
promieniu r, wyraża się wzorem P=
nr
2
sin 360/n
2
4
I_love_PI:
Cześć! Mam prośbę, czy ja dobrze "ogarniam", że maksymalnie można tu zdobyć 535 pkt?
0
fizyka:
Napisać wzór grawitacyjnej energii potencjalnej z jaką przyciągają się dwa ciała o masach i uwzględniając odległość między nimi.
7
fizyka:
Obliczyć energię kinetyczną ciała w połowie drogi wiedząc , że spada ono swobodnie z wysokości h.
3
kamczatka:
Liczba naturalna jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy różnica sum jej cyfr stojących na miejscach parzystych i stojących na miejscach nieparzystych jest podzielna przez
4
amen:
(n + 1)
n
< n
n + 1
5
fizyka:
Walec o promieniu R i masie M toczy się bez poślizgu po powierzchni poziomej. Energia ruchu obrotowego walca stanowi 1/4 całkowitej energii kinetycznej. Obliczyć moment bezwładności
0
fizyka:
Walec o promieniu R i masie M toczy się po powierzchni poziomej. Energia ruchu obrotowego walca stanowi 1/4 całkowitej energii kinetycznej . Obliczyć moment bezwładności walca względem osi
7
zadanie:
wyznacz te skladniki rozwiniecia (
3
√
3
+
√
2
)
5
, ktore sa liczbami wymiernymi.
25
use:
ICSP wiadomo ze latwe, bo niby co na mature rozszerzoną jest trudne
jak pocwiczyc to cie nic nie zaskoczy ^^
8
zadanie:
skladnik wprost proporcjonalny do x to jaki? postaci ax gdzie a≠0 tak?
8
Piotr:
Wykaż, ze dla dowolnych a,b,c∊ R zachodza nierownosci: Mam problem wlasnie z jednym dowodem:
1
Mario:
2x
2
∫
dx
3−e
x
3