matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wylicz całkę
Mario:
2x
2
∫
dx
3−e
x
3
1 lip 01:15
ZKS:
3 − e
x
3
= t ⇒ −3x
2
e
x
3
dx = dt
2
dt
−
∫
3
t(3 − t)
A
B
A(3 − t) + Bt
+
=
t
3 − t
t(3 − t)
A(3 − t) + Bt = 1 t = 3
1
3B = 1 ⇒ B =
3
t = 0
1
3A = 1 ⇒ A =
3
2
dt
2
dt
2
2
−
∫
−
∫
= −
ln|t| −
ln|3 − t| + C =
9
t
9
3 − t
9
9
2
−
(ln|3 − e
x
3
| + x
3
) + C.
9
1 lip 03:27