hf
fizyka: Obliczyć energię kinetyczną ciała w połowie drogi wiedząc , że spada ono swobodnie z
wysokości h.
1 lip 17:36
1 lip 17:38
fizyka: A skad to sie wzieło?
1 lip 17:50
Sinusoidalny: Jak juz mówiłem weź sobie podręcznik i poczytaj .
Jeżeli ciało znajduje sie na pewnej wysokości to ma ono tylko energię potencjalną mgh,
Jezeli ciało spadnie przy samej ziemi jego energia będzie równa energi kinetycznej
W połowie drogi ciało będzie mieć polowe energi kinetycznej i polowe energi potencjalnej .
Napisane z głowy
1 lip 18:23
fizyka: ale wiem to wszystko tylko gdzie u ciebie zniknęło g?
1 lip 18:25
Sinusoidalny: Chodzi o to ze energia potencjalna zamienia sie w energię kinetyczną .
Zasada zachowania energii
Ek = Ep
W zadaniu masz podana wysokość równa h
Najpierw poucz sie teorii, wiecej razy nie będę robił wszystko za ciebie .
1 lip 18:30
fizyka: okej teraz rozumiem i to sie zgadza, a porownaj to sobie z wczesniejszym wynikiem
1 lip 18:32
Sinusoidalny: Daj mi spokój nie mam na to czasu mógłbyś napisać chociaż diekuje pa
1 lip 18:38
Nienor: fizyka można to rozwiązać też trochę inaczej, w zasadzie jest to sposób dłuższy, bardziej
z kinematyki, niż zasady zachowania energii.
| | 1 | |
Ek= |
| mv2 − i tu brakuje ci v.
|
| | 2 | |
Ale wiesz, że na samym szczycie v
p=0, więc ogónie: v(t)=gt. Brakuje czasu jaki upłynął do
dotarcia do połowy drogi, ale mamy drogę, czyli wysokość (a dokładniej połowa):
Podstawiając to do wzoru na prędkość:
Podstawiając do wzoru na energię:
Sinusoidalny nie wiem czy wiesz, ale podręczniki do funkcji kwadratowej też istnieją.
2 lip 11:29
fizyka: Dzięki Nienor, własnie tak miałam zrobione ale to Sinusoidalny wprowadził mnie w bląd
2 lip 18:18
Stsgsys: On tez zrobił dobrze
2 lip 22:48
Nienor: fizyka ja nigdzie nie pisałam, że Sinusoidalny napisał coś źle, tylko, że można
inaczej.
2 lip 23:29