dwumian Newtona
zadanie: wyznacz i przedstaw w mozliwie prostej postaci trzynasty wyraz rozwiniecia potegi dwumianu
| | 1 | |
(9x− |
| )n wiedzac ze trzeci wspolczynnik tego rozwiniecia jest rowny 105. |
| | 3x | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
trzynasty wyraz to: | (9x)n−12(− |
| )12 czy | (− |
| )n−12(9x)12 |
| | | 3x | | | 3x | |
? bo wtedy raz wyjdzie minus a raz plus bo n wyszlo mi ze jest rowne 15 wiec n−12=15−12=3.
1 lip 19:28
zadanie: ?
1 lip 19:44
Mila:
| | | | 1 | | 455 | |
a13= | *(9x)3*(− |
| )12= |
| |
| | | 3x | | 36*x9 | |
1 lip 19:53
zadanie: | | 1 | |
a mogloby byc tez to drugie gdybym minus wyciagnal przed nawias czyli (−1)( |
| )12 ? |
| | 3 | |
1 lip 20:04
zadanie: tzn. to pierwsze
1 lip 20:05
Mila:
Zawsze możesz zapisać w postaci:
(a+(−b))n i sprawa prosta.
1 lip 20:06
zadanie: bo raz wyjdzie plus a raz minus w zaleznosci od tego w jakiej kolejnosci sie podstawi czy nie?
1 lip 20:10
zadanie: | | 1 | | 1 | |
a w ogole mozna tak zrobic (−1)( |
| )12 ? czy jest to rowne (− |
| )12? chyba nie bo |
| | 3x | | 3x | |
raz wyjdzie plus a raz minus wiec jesli chce minus wylaczyc przed nawias to chyba powinno byc
| | 1 | |
tak (−1)12( |
| )12 prawda? |
| | 3x | |
1 lip 20:17
Mila:
| | −1 | |
Musisz cały wyraz ( |
| ) podnosić do odpowiednich potęg, będą naprzemienie znaki. |
| | 3x | |
Tak samo jak przy :
(a−b)
3
1 lip 20:35
Mila:
| | 1 | |
Może być: (−1)12*( |
| )12, bo to będzie zgodne z tym, co napisałam 20:35 |
| | 3x | |
1 lip 20:37
zadanie: dziekuje
1 lip 20:52
Mila:
1 lip 21:22
zadanie: | | 2 | |
wyznacz srodkowy wyraz rozwiniecia potegi dwumianu ( |
| −3√x2)16. |
| | x | |
czyli ten wyraz to wyraz dziewiaty wiec:
| | 2 | | 28*12870 | |
*( |
| )8*(−3√x2)8= |
| *(−3√x16) dobrze? |
| | x | | x8 | |
1 lip 21:46
zadanie: ?
1 lip 21:58
Mila: znak (+)
| 28*12870*x5*3√x | | 28*12870*3√x | |
| = |
| |
| x8 | | x3 | |
1 lip 22:06
zadanie: bardzo dziekuje
1 lip 22:07