dwumian Newtona
zadanie: wyznacz te skladniki rozwiniecia (3√3+√2)5, ktore sa liczbami wymiernymi.
1 lip 13:28
Basia:
(3√3+√2)5 = ∑n=0,1,2,3,4,5 (3√3)k*(√2)5−k
czyli to będą te składniki, w których k jest liczbą podzielną przez 3, a 5−k liczbą parzystą
przy czym k=0,1,2,3,4,5
znajdź k spełniające te warunki
1 lip 14:10
Basia: | | | |
tam oczywiście brakuje po znaku ∑ wyrażenia | |
| | |
1 lip 14:11
ICSP: https://matematykaszkolna.pl/strona/2281.html − teoria
n = 5
zauważam ze aby otrzymać liczbę wymierna będę musiał podnieść 3 do potęgi 3,6,9, a 2 do potęgi
parzystej.
mam więc
5− k = 3m i m ∊ N
+
oraz k = 0,2,4,5,6, ...
5 − 2 = 3m ⇒ m = 1
Dla wyższych k oczywiście nie zachodzi. Jedyny wyraz tego rozwinięcie który będzie liczbą
wymierną to (n;k) = (3;2)
| | | | 5! | |
Wstawiając do wzoru : | * (3√3)3 * (√2)2 = 6 * |
| = 10 * 6 = 60 |
| | | 2! * 3! | |
1 lip 14:22
zadanie: dziekuje
1 lip 14:34
zadanie: tylko nie wiem skad sie wzielo tam 5−2=3m
1 lip 14:50
ICSP: źle podstawiłem do wzoru
| | | |
Powinno być | . Wynik dobry |
| | |
1 lip 14:53
Mila:
A idź po najlżejszej linii oporu i rozwiń ten dwumian, to tylko 5 potęga.
Wnioski same się nasuną.
1 lip 17:33