poprawka sierpień
pomoc Justyna: niewiem czemu to zadanie zalicza sie do ciagów
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1.
tak mila pamietam
1 lip 19:37
Saizou : 13:4=3 r.1
17:4=4 r.1
.
.
.
97:4=24 r.1
zauważ że jest to ciąg arytmetyczny o r=4 a1=13 i an=97
1 lip 19:40
pomoc Justyna: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 3, czwarty wyraz tego ciągu jest równy 15.
Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
1 lip 19:51
Saizou : a1=3
an=a1+(n−1)r
a4=a1+(4−1)r=a1+3r
15=3+3r
12=3r
r=4
a1=3
a2=7
a3=11
a4=15
a6=19
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− wszystko dodać i gotowe
1 lip 19:55
Piotr: a
1=3
a
4=15
a
n=a
1+(n−1)r
a
4=3+(4−1)r
15=3+3r
12=3r
r=4
Teraz korzystam ze wzoru na Sume poczatkowych n wyrazow ciagu arytmetycznego:
Podstawiam do wzoru
S
6=63
1 lip 19:59
pomoc Justyna: 15=3+3r 12=3r r=4
skąd się to wzięło?
1 lip 20:02
Piotr: Juz mowie Masz ogolny wzór ciągu an=a1+(n−1)r
I teraz za ''n'' wstawiam 4 i otrzymuje
a4=a1+(4−1)r
Wiem ze wyraz czwarty wynosi 15 a pierwszy wyraz 3 a wiec wstawiam:
15=3+3r
1 lip 20:03
Mila:
Zadanie 1.
10− najmniejsza liczba dwucyfrowa
99− największa liczba dwucyfrowa
10:4=2+ r.2
11:4=2 +r.3
12:4=3+ r0
13:4=3+r.1 ⇔
13−najmniejsza liczba dwucyfrowa , która dzieli się przez 4 z resztą 1
nastepna to o 4 większa , czyli 17
zatem
a1=13 pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy r=4
Badasz która jest największa o tej własności
99:4=24+r.3
97:4=24+r1
an=97 największa liczba dwucyfrowa , która dzieli się przez 4 z resztą 1
Trzeba obliczyć, ile jest takich liczb
Wzór na a
n;
a
n=a
1+(n−1)*r
97=13+(n−1)*4
Rozwiąż, po kolacji sprawdzę
Potem oblicz sumę:
1 lip 20:04
pomoc Justyna: an=a1+(n−1)*r
97=13+(n−1)*4
97/13+(n−1)*4
7,4*4=29,6
s
7,4+10*7,4
s
7,4=74
1 lip 20:39
pomoc Justyna: 97=13+(n−1)*4
97/13+(n−1)*4
7,4*4=29,6
S
29,6+2,5*29,6
S
29,6=74
1 lip 20:59
Mila: Oj, źle, to policzyłaś.
Liczba wyrazów nie może być ułamkowa.
Na klasówce możesz wypisac i policzyć, ale to sporo czasu zajmie.
13,17,21,25,29,33,37, itd az do 97
albo metoda prób i błędów, możesz podstawić za n liczbę całkowitą, szacujesz , że to będzie np
20
97=13+(20−1)*4 to bęzie za mało i tak w końcu trafisz.
Lepiej naucz się rozwiązywać równania.
Teraz równanie.
Działaniem odwrotnym do dodawania jest odejmowanie,
do mnożenia dzielenie i na odwrót.
97=13+(n−1)*4⇔najpierw wymnożymy z prawej strony
97=13+4n−4 redukcja
97=9+4n /−9
97−9=9−9+4n
88=4n /:4
n=88:4
n=22
dokończ
1 lip 21:00
pomoc Justyna: 97=13+(n−1)*4⇔najpierw wymnożymy z prawej strony
97=13+4n−4 redukcja
97=9+4n /−9 97−9=9−9+4n
88=4n /:4
n=88:4
n=22
S
22+55*22
S
22=1210
1 lip 21:08
Mila:
Teraz Justynko, zrób samodzielnie to drugie, masz myśleć i radzić sobie .
Napisz tu po kolei.
1 lip 21:14
pomoc Justyna: a1=3
a4=15
an=a1+(n−1)r
a4=3+(4−1)r
15=3+3r 1
2=3r r=4
1 lip 21:22
Mila: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 3, czwarty wyraz tego ciągu jest równy 15.
Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
a1=3
a4=15
15=3+(4−1)*r
15=3+3r
12=3r /:3
r=4 dobrze obliczyłaś, mało wyrazów to możesz obliczyć na piechotę
a2=3+4=7,
a3=7+4=11
dalej
a5=15+4=19
a6=19+4=23
albo ze wzoru na an:
a6=a1+(6−1)*r
a6=3+5*4=23
Teraz oblicz sumę tych 6 wyrazów, dwoma sposobami:
"na piechotę" i z wzoru.
1 lip 21:34
pomoc Justyna:
S
6+10,5*6
S
6=63
1 lip 21:48
Mila:
3+7+11+15+19+23=78
Szukaj błędu w Twoim obliczeniu. Popraw
Lepiej skorzystać z wzoru
1 lip 21:56
pomoc Justyna: musze iscq teraz mala wykompac i polozyc ja spac wrócę za godzinę to dokończę.
1 lip 21:59
Mila: Spokojnie.
1 lip 22:06
pomoc Justyna: S
6+13*6
S
6=78
1 lip 23:00
Mila: Bardzo dobrze.
1 lip 23:05
pomoc Justyna: 
super wytlumaczone. bo samo rozwiązanie to za mało. w końcu doszłam do takiego wniosku
1 lip 23:07
Mila: No to do jutra. Dobranoc
1 lip 23:20
pomoc Justyna: dzięki, dobranoc papa
1 lip 23:22
pomoc Justyna: . W dziesięciowyrazowym ciągu arytmetycznym suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa
15, a suma wyrazów o numerach parzystych jest równa 25. Wyznacz ten ciąg.
2 lip 15:20
bezendu:
a więc nieparzyste:
a1 ,a3, a5, a7,a9
parzyste:
a2, a4, a6,a8, a10
a1+a1+2r+a1+4r+a1+6r+a1+8r=15
a1+r+a1+3r+a1+5r+a1+7r+a1+9r=25
5a1+20r=15
5a1+25r=25
a1+4r=3 /(−1)
a1+5r=5
−a1−4r=−3
a1+5r=5
r=2
a1+8=3
a1=−5
an=−5+(n−1)*2
an=−5+2n−2
an=2n−7
2 lip 16:55
Mila: Bardzo ładnie.
2 lip 18:05
bezendu:
2 lip 18:13
pomoc Justyna: Mila: mozesz dać jakieś zadania z ciągu arytmetycznego?
2 lip 19:26
Mila: Rozumiesz wszystko, co napisał BEZENDU?
Oblicz sumę liczb dwucyfrowych podzielnych przez 3.
Teraz u mnie kolacja. Będę później.
2 lip 19:59
pomoc Justyna: tak robilam podobne zadanie dotego bez patrzenia na wpis bezendu:
2 lip 20:13
pomoc Justyna: a1 = 12
r = 3
an = 99
3n + 9 = 99
3n = 99 − 9 = 90 / : 3
n = 30
zatem
S
30+15*112
S
30= 1680
2 lip 21:43
bezendu:
a
1=12
a
2=15
r=a
2−a
1=15−12=3
a
n=99
12+(n−1)*3=99
12+3n−3=99
3n=90
n=30
| | a1+an | |
wzór jest taki Sn= |
| *n |
| | 2 | |
2 lip 21:48
2 lip 22:04
5-latek: Justynko nie mozesz tak robic , Chodzi mi o ten wzor ktory napisalas
| | a1+an | |
Wzor jest taki jak napisal bezendu czyli Sn= |
| *n |
| | 2 | |
| | 1 | |
Teraz zobacz Mozesz zapisac to ale tak Sn= |
| (a1+an)*n oczywiscie 1/2=0,5 |
| | 2 | |
| | a1+an | |
Dlaczego tak . W tym wzorze mamy iloczyn dwoch czynnikow . Jeden czynnik to |
| a |
| | 2 | |
| | a1+an | |
drugi czynnik to n . Zajmijmy sie teraz pierwszym czynnikiem czyli |
| Co tu mamy ? |
| | 2 | |
Mamy tu dzielenie przez 2 . Wiemy ze dzielenie mozemy zastapic mnozeniem przez odrotnosc
| | 1 | |
dzielnika . Tutaj dzielnikiem jest 2 . Liczba odwrotna do 2 jest |
| . tak samo jak |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 5 | |
liczba odwrotna do 7 jest |
| a liczba odwrotna do |
| jest |
| . No to teraz |
| | 7 | | 5 | | 3 | |
| | a1+an | | 1 | |
nasz czynnik |
| = |
| (a1+an) . Drugiego czymnika n nie ruszamy bo z nim nic nie |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
zrobimy wiec nasz wzor na Sn bedzie taki po przeksztalceniu Sn= |
| (a1+an)*n bez |
| | 2 | |
tej 2 w mianowniku co napisalas
Wiec takm jak CI kazala Mila popraw ten wzor
2 lip 23:26
pomoc Justyna:
S
30U{a1 + a30}*n
S30+55,5*30
S30= 1665
3 lip 15:20
pomoc Justyna: Liczby 2,x− 3,8 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Oblicz x .
2=a1
x−3=a2=a1+r=2+r⇒ r = − 5 x
8=a4=a1+3r=2+3(x−5)
3 lip 15:29
pomoc Justyna:
8=2+3x−15
21 / 3x ⇔ x−7
3 lip 15:32
Janek191:
2, x − 3, 8
Mamy
a1 = 2
a2 = x − 3
a4 = 8
więc
r = a2 − a1 = x − 3 − 2 = x − 5
oraz
a4 = a2 + 2 r ⇒ 8 = ( x − 3) + 2*( x − 5) ⇒ 8 = x − 3 + 2 x − 10 ⇒
⇒ 3 x = 8 + 3 + 10 ⇒ 3 x = 21 ⇒ x = 7
Odp. x = 7
========
3 lip 16:09
pomoc Justyna: −2y=y+3 ⇒ y = −1
różnica ciągu
r=a
4 − a
3= 3−1=2
a
1=a
2 − r =(−1) − 2 = − 3
3 lip 19:05
pomoc Justyna: Do wyżej obliczonego zadania zadania
Liczby x,y,−y ,3 są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Znajdź liczbę x .
3 lip 19:08
Mila:
Tylko masz literówkę w zapisie:
−2y=y+3 /−y
−3y=3⇔y=−1
Mamy teraz ciąg:
x, −1 , 1 , 3
r=3−1=2
a
1=x=−1−2=−3
3 lip 19:27
pomoc Justyna: Dla pewnych liczb x,y wartości wyrażeń x + y , 4x − y , 3x + 4y + 1 , 9x − 4y + 1 są
początkowymi, kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz, ile początkowych wyrazów tego
ciągu należy wziąć, aby ich suma była większa od 20100.
tego nie umiem. za skomplikowane to
3 lip 20:37
Mila:
To trudniejsze zadanie, zrobisz tylko część, wrócimy do niego, gdy się trochę poduczysz.
a
1=x+y
a
2=4x−y
a
3=3x+4y+1
a
4=9x−4y+1
2*(4x−y)=4x+5y+1⇔4x−7y=1
| | 4x−y+9x−4y+1 | |
2)3x+4y+1= |
| ⇔ |
| | 2 | |
2*(3x+4y+1}=13x−5y+1⇔6x+8y+2=13x−5y+1
−7x+13y=−1
1)
Masz rozwiązać układ
4x−7y=1
−7x+13y=−1
2) potem oblicz a
1, a
2 i r
3 lip 21:23
Mila: następne zadanie
Liczby x,y,19 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny, przy czym x + y = 8 . Oblicz x i
y .
3 lip 21:25
bezendu:
znasz taki wzór:
a
2−a
1=a
3−a
2 
korzystam z tego wzoru:
4x−y−(x+y)=3x+4y+1−(4x−y) a
2−a
1=a
3−a
2
3x+4y+1−(4x−y)=9x−4y+1−(3x+4y+1) a
3−a
2=a
4−a
3
4x−y−x−y=3x+4y+1−4x+y
3x+4y+1−4x+y=9x−4y+1−3x−4y−1
3x−2y=−x+5y+1
−x+5y+1=6x−8y
4x−7y=1
−7x+13y=−1
dalej już chyba sobie poradzisz ?
3 lip 21:27
Janek191:
a
1 = x + y
a
2 = 4 x − y
a
3 = 3 x + 4 y + 1
a
4 = 9 x − 4 y + 1
Ma być:
a
2 − a
1 = a
3 − a
2 ∧ a
3 − a
2 = a
4 − a
3
czyli
( 4 x − y) − ( x + y) = (3 x + 4 y + 1) − ( 4 x − y)
( 3 x + 4 y + 1) − ( 4 x − y) = (9 x − 4 y + 1) − ( 3 x + 4 y + 1)
−−−−−−−−−
3 x − 2y = − x + 5y + 1
− x + 5 y + 1 = 6 x − 8 y
−−−−−−−−
4 x − 7 y = 1 / * 7
− 7 x + 13 y = − 1 /* 4
−−−−−−−−−−
28 x − 49 y = 7
−28 x + 52 y = − 4
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
3 y = 3
y = 1
====
28 x − 49*1 = 7
28 x = 49 + 7 = 56
x = 2
====
Mamy zatem
a
1 = x + y = 2 + 1 = 3
a
2 = 4 x − y = 8 − 1 = 7
a
3 = 3 x + 4 y + 1 = 6 + 4 + 1 = 11
a
4 = 9 x − 4 y + 1 = 18 − 4 + 1 = 15
więc
r = 7 − 3 = 11 − 7 = 15 − 11 = 4
Korzystamy z wzorów: a
n = a
1 + ( n −1)*r i S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n
Mamy
a
n = 3 + ( n − 1)*4 = 3 + 4 n − 4 = 4 n − 1
oraz
S
n = 0,5*( 3 + 4n − 1)*n = 0,5*( 4 n + 2)*n = ( 2 n + 1)*n
Ta suma ma być > 20 100
czyli
(2 n + 1)*n > 20 100 = 201*100 ⇒ n > 100
=====================================
lub
( 2 n + 1)*n > 20 100
2 n
2 + n − 20 100 > 0
Δ = 1 − 4*2*( − 20 100 ) = 1 + 160 800 = 160 801
√Δ = 401
a = 2 > 0 więc 2 n
2 + n − 20 100 > 0 ⇔ n > 100
==========================================
Należy dodać więcej niż 100 wyrazów tego ciągu.
3 lip 21:39
pomoc Justyna: 4x−7y=1
−7x+13y=−1 2)
potem oblicz a1, a2 i r
4x − 7y = 1
7x − 13y = 1 /−2
4x − 7y = 1 / +4
− x + y = −1
−3y = −3
−x + y = −1
r= −3
a1=−1
a2=−4
6 lip 12:34
pomoc Justyna: Liczby x,y,19 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny, przy czym x + y = 8 . Oblicz x i y
2y + x + y= x + 19 + 8
27 / 3y
y = 9
x = 8 − 9 = −1
6 lip 13:05
5-latek:
jesli chodzi o to z godz 12.34 to Janek ci to rozwiazal metoda przeciwnych wspolczynnikow .
Ty obliczylas zle Co to tam narobilas

Do metody przeciwnych wspolczynnikow wspolczynniki
ktore beda przy x albo y musza byc jednakowe i musza miec przeciwne znaki
ty napisalas tak
7x−13y=1/(*−2) to bedzie −14x+26y=−2
4x−7y=1/(*4) to bedzie 16x−28y=4 czy masz jednakowe wsplczynniki z przeciwnym znakiem
albo przy x albo przy y . Nie .
Wiec taka uwaga . Jesli nie czujesz tej metody to rozwiazuj takie rownania metoda podstawiania
.
Teraz zadanie nr 1 napisz skad wzielas te rownania i czy to rozumiesz .
6 lip 16:46
5-latek: chodzi o zadanie z 13.05 czy to rozumiesz
6 lip 16:47
pomoc Justyna: Liczby x,y,19 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny, przy czym x + y = 8 . Oblicz x i y
2y = x +19
x + y=8
2y + x + y= x + 19 + 8
27 / 3y
y = 9
x= 8 − 9 = −1
6 lip 17:44
5-latek: Moze rozwiazuj sobie to tak
Z drugiego wyznaczam np x i mam x=8−y i teraz to wyliczone x podstaw do 1 rownania i mamy
2y=8−y+19 to 3y=27 to y=9
wiec x=8−y to x=8−9=−1
I teraz popatrz. Te wyrazy maja tworzyc ciag arytmetyczny
Ciag arytmetyczny to jest taki ciag gdzie roznica r pomiedzy wyrazem nastepnym a wyrazem go
poprzedzajacym jest stala czyli a2−a1=r i tak samo a3−a2=r u nas a1=−1 a2=9 i
a3=19
Sprawdzamy a2−a1=9−(−1)=10 a3−a2=19−9=10 jest ok teraz wypisz jescze 5 kolenych wyrazow
tego ciagu.
Poza tym wytlumacz skad wyszlo CI to rownanie 2y=x+19 −−−ono jest dobre . tylko skad ?
6 lip 18:38
pomoc Justyna: bo patrz Liczby x,y,19 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny, przy czym x + y = 8 .
Oblicz x i y
w zadaniu masz x,y,19 tu masz 1y x + y = 8 a tu 2
i dlatego takie równanie
2y=x+19
6 lip 19:56
bezendu:
2y=x+19
x+y=8
x−2y=−19
x+y=8 / *2
x−2y=−19
2x+2y=16
3x=−3
x=−1
−1+y=8
y=9
x=−1
y=9
6 lip 20:16
Eta:
x,y,19 −−−tworzą ciąg arytm i x+y=8 ⇒y= 8−x
ciąg arytm : x, 8−x+19
to z def. ciągu arytm 2(8−x)=x+19 ⇒ 16−2x=x+19 ⇒ x= −1 to y= 8−(−1)= 8+1=9
odp: x= −1 , y= 9
6 lip 20:36
5-latek: Justyna to rownanie 2y=x+19 wzielo sie stad ze mamy twierdzenie o 3 kolejnych wyrazach ciagu
arytmetycznego . Mowi onao nam z ewyraz srodkowy = sredniej arytmetycznej wyrazow skrajnych
U nas wyrazem srodkowym bedzie y a skrajnymi x i 19 wiec na mocy tego twierdzenia mozemy
| | x+19 | |
zaoisac ze y= |
| i jesli pomnozymy obie strony rownania przez 2 zeby pozbyc sie |
| | 2 | |
mianownika to dostaniemy 2y=x+19 stad wlasnie to rownane
6 lip 20:44
5-latek: . Dobry wieczor
Eta . jednak w rozowym CI najlepiej do twarzy
6 lip 20:51
bezendu: Eta dawno Cię na forum nie było ( dokładnie 8 dni)

wakacje ?
6 lip 21:14
Eta:
Dobry wieczór

Byłam na zasłużonym wypoczynku
6 lip 21:37