Liczba naturalna jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy różnica sum je
kamczatka: Liczba naturalna jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy różnica sum jej cyfr
stojących na miejscach parzystych i stojących na miejscach nieparzystych jest podzielna przez
11.
c) Ile jest takich czterocyfrowych liczb podzielnych przez 11, których cyfrą setek i cyfrą
jedności jest 8? Podaj najmniejszą i największą liczbę o tej własności.
w odpowiedziach mam że liczb takich jest 8
Najmniejsza liczba:1848
Największa:9878
Najmniejsza liczba mi się zgadza ale według tej zasady największa liczba się nie zgadza bo:
(9+7) − (8+8) = 16 − 16 = 0
to jak to obliczać ?
1 lip 16:37
kamczatka: doszedłem do czegoś takiego:
c) x8y8
(8+8)−(x+y)=11
16−(x+y)=11
16−11=x+y
5=x+y
5=0+5;1+4;2+3;3+2;4+1;5+0
1848;2838;3828;4818;5808
Jest tych liczb 5
Najmniejsza to 1848
Najwieksza to 5808
Tylko jeszcze trzeba obliczyć dla 0 czyli:
x8y8
(8+8)−(x+y)=0
16−(x+y)=0
16−0=x+y
16=x+y
Tylko teraz wyjdzie więcej jak 8 liczb to coś tu jest nie tak tylko co ?
1 lip 17:00
kamczatka: chyba będzie tak:
16=9+7;7+9;8+8
5=0+5;1+4;2+3;3+2;4+1;5+0
ale w 2 przykładzie chyba odpada 0+5 bo wtedy to by nie była liczba czterocyfrowa.
I teraz jest w porządku czyli 8 liczb tak jak w odpowiedziach.
Dobrze ?
1 lip 17:05
1 lip 18:20