podzielność
bezendu: Ile jest takich czterocyfrowych liczb podzielnych przez 11, których cyfrą setek i cyfrą
jedności jest 8 ?
Podaj najmniejszą i największą liczbę o tej własności
Zapisałem tą liczbę tak ale nie wiem co dalej?
1000x+800+10y+8
24 lut 18:24
Eta:
Jak brzmi cecha podzielności liczby przez 11 ?
24 lut 18:53
Eta:
Ja czekam
24 lut 18:57
bezendu: Gdy różnica sum jej cyfr stojących na miejscach parzystych i stojących na miejscach
nieparzystych
jest podzielna przez 11
24 lut 19:03
Eta:
Ok

taka liczba zgodnie z treścią zadania jest postaci;
11 |
x8
y8 x, y −− cyfry bez zera
to (x+y)−(8+8)= 11k lub (8+8)−(x+y)= 11k
dla k=0 dla k=1
x+y=16 x+y= 5
to x=8 i y=8 x=4 i y=1
x=9 i y=7 ........
x=7 i y=9 .......... dokończ
8888 , 9878, 4818 ,.... 3828,..
24 lut 19:12
bezendu: odp 1848, 9878
24 lut 19:15
Eta:
24 lut 19:16
bezendu: @Eta masz jeszcze chwilkę czasu ?
24 lut 19:18
Eta:
Choruję na grypę ... i tylko tak sobie przeglądam co dzieje się na forum

A w czym masz problem?
24 lut 19:20
bezendu: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniających równanie
a) (x−2)(2x+y+1)=2
czyli mam 4 układy równań
x−2=2 x−2=1 x−2=−1 x−2=−2
2x+y+1=1 2x+y+1=2 2x+y+1=−2 2x+y+1=−1
(x,y)=(4,−8)∨(3,5)∨(1,−5)∨(0,−2) ?
24 lut 19:23
Eta:
ok
24 lut 19:24
bezendu: to jeszcze jeden podpunkt ostatni
24 lut 19:25
bezendu: (x−4)(y−5)=9
x−4=1 x−4=9 x−4=−1 x−4=−9
y−5=9 y−5=1 y−5=−9 y−5=−1
?
24 lut 19:26
Eta:
jeszcze
3*3=9 i (−3)*(−3)=9
24 lut 19:31
bezendu: wyszły mi takie rozwiązania
dla pierwszego układu (5,14)
dla drugiego układu (13,6)
dla trzeciego układu (3,−4)
dla czwartego układu (−5,4)
?
24 lut 19:34
Eta:
Podstaw i sprawdź ....... ( bo na maturze ... kogo o to zapytasz ?
A przy okazji sprawdzania łatwo możesz poprawić ewentualny błąd rachunkowy
24 lut 19:37
bezendu: no właśnie podstawiam i sprawdzam

dwa pierwsze się zgadzają a dwa następne nie
24 lut 19:39
Eta:
Wszystko się zgadza

(3−4)*(−4−5)= −1*(−9)=
9 (−5−4)*(4−5)=...
24 lut 19:47
bezendu: a w książce mam odp (5,14) (13,6) (1,2) (7,8) ale skoro mówisz że jest dobrze to w książce jest
błąd
dzięki

i wracaj do zdrowia
24 lut 19:50