Napisać równanie Fizykla
ADRIAN:

Napisać równana z prawa Kirchhoffa ja napisałem coś takiego ale wchodzą mi dziwne rzeczy.
Równania piszę według wskazanego węzła.
E1−J1R2−J2R3=0
J2R3 + E1−J3R1=0
J1+J2−J3=0
W zadaniu należy obliczyć natężenie prądu przez amperomierz.
Proszę o poprawienie tych równań i ewentualnie spadków napięć i prądów bo na pewno coś
poknociłem.
Z góry dzięki za pomoc
1 lip 19:59
Sinusoidalny: Co studiujesz? Proszę o odpowiedz
1 lip 21:01
ADRIAN: Elektrotechnikę
1 lip 21:03
Trivial:

Mamy następujące równania:
J
x = J
y + J
A // zielony węzeł
E
1 − J
xR
2 − J
yR
3 = 0
// górne oczko
−E
2 − J
AR
1 + J
yR
3 = 0
// dolne oczko
Upraszczamy te równania podstawiając J
x = J
y + J
A
E
1 − J
AR
2 − J
y(R
2+R
3) = 0
// górne oczko
−E
2 − J
AR
1 + J
yR
3 = 0
// dolne oczko
Zapisane macierzowo:
Co daje:
| | WJA | | R3E1 + (R2+R3)E2 | |
JA = |
| = |
| |
| | W | | R2R3 + R1(R2+R3) | |
2 lip 19:24
Trivial: Przepraszam, ale zamieniłem przypadkowo E
1 ↔ E
2. Miej to na uwadze.
2 lip 19:26