matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.11.2020
Zadania
Odp.
3
heh:
Podpowie ktoś jak zacząć? lim x−>0+ xlnsinx
2
żaba21:
witam, mam taką relacje R ⊆ ℛ
2
, xRy ⇔ x>y ∨ y>x Mam pewien dylemat przy badaniu przechodniości tej relacji
0
Kitołek:
Czy ktoś mógł by mi pomóc z tym zadaniem? Z urny o składzie: 2 kule białe i 3 kule czarne usunięto dwie kule.
4
bingo:
2z
2
−3iz+5i=0
2
Temudżyn:
Wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie je uprość. Oblicz jego wartość dla x=−2
4
Kasia:
jeśli 14 luty 2008 roku to wtorek to jaki dzień tygodnia będzie za 58 dni
0
Miska:
Daszek ma kształt trójkąta równobocznego o boku długości 4. Daszek wsparty jest na 3 pionowych
2
pepi:
Prosze o pomoc z tym zadaniem: Losowo wybrano dwie dodatnie liczby x, y takie, że każda z nich jest nie większa, niż 2 Oblicz
2
Darek:
Muszę obliczyć całkę f(x,y) = cy
3
dla 0<x<y<2. Daję x∊[0,y] i y∊[x,2], ale nie mogę znaleźć w internecie jak rozwiązać przykład, gdzie obie
3
oliwia:
mamy trojkat prostokatny ktorego przyprostokatne leza na osiach ukladu wspolrzednych A(0,5) B(18,0) wyznacz wspolrzedna srodka przeciwprostokatnej jak to zrobic?
2
anna:
oblicz
1
Patryk:
W klasach drugich pewnego liceum jest 62 uczniów: 19 osób uczy się języka francuskiego, 30 osób – angielskiego, 24 osoby – niemieckiego, 14 osób – francuskiego i angielskiego, 10 osób –
1
bryły:
Wymiary puszki w kształcie walca o objętości 2dm
3
zaprojektowano tak, aby do jej wykonania zużyć jak najmniej blachy. Na całą powierzchnię boczną puszki naklejono etykietę. Podaj
3
bryły:
Szklanka ma kształt walca, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 6cm. Szklankę postawiono na stole i napełniono po brzegi wodą. Następnie przechylono ją tak, że dno szklanki
2
tomek123098:
Czemu warunkiem prostopadłości wektorów jest to żeby ich iloczyn skalarny wynosił zero?
5
???:
Grupa studentów zaplanowała wyjazd na anrty.Postanowiono podzielić się po równo kosztem pobytu,który dla całej grupy wynosił 3840 zł.Okazało sie jednak,że z wyjazdu zrezygnowały 4
4
Fall:
Hej. Wie ktoś skąd w internecie można się nauczyć dobrze równań funkcyjnych? Głównie pod kątem konkursów a nie studiów.
1
Kamil:
−3 −1 2 0 −4
4
jc:
x
4
−x
2
+4=0 Tu działa pewna sztuczka.
3
Michał:
Wiedząc,że liczba rzeczywista x jest rozwiązaniem równania
2
dede:
W czworokącie wypukłym KLMN kąt LKN=30 stopni
6
Lolka:
Pomoże ktoś to wytłumaczyć jak zrobić?
x−2
√
x
3
+3x
2
−x−3
+ arcsin
4
1
Ania:
Rozwiąż nierówność: |2𝑥−5|<3.
1
mon:
Zbadaj czy funkcja f spełnia założenia twierdzenia Lagrange'a w podanym przedziale.
3
Koyut:
Proszę o pomoc z takim zadaniem: