[Prawdopodobienstwo]Losowo wybrano dwie dodatnie liczby x, y
pepi: Prosze o pomoc z tym zadaniem:
Losowo wybrano dwie dodatnie liczby x, y takie, że każda z nich jest nie większa, niż 2 Oblicz
prawdopodobieństwo, że iloczyn x⋅y będzie nie większy niż 1, a iloraz y/x będzie nie większy
niż 2.
25 lis 19:09
Pytający:

xy ≤ 1 ⇒
y ≤ 1 / x
y / x ≤ 2 ⇒
y ≤ 2x
| | |zielony obszar| | |
Więc szukane prawdopodobieństwo P = |
| |
| | |Ω| | |
(2x = 1 / x) ∧ (x > 0) ⇒ x = 1 /
√2
|zielony obszar| = ∫
0 1/√2(2x)dx + ∫
1/√2 2(1 / x)dx
|Ω| = 2
2
Stąd:
25 lis 20:51
pepi: Dziekuje za odpowiedz ale pytanko mam
|Ω| = 22 to 4 to dlaczego tam w p jest 8
25 lis 22:25
Pytający:
Z licznika.
| | 1 | | 3 ln(2) | |
|zielony obszar| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 lis 14:41
pepi: @Pytajacy
Mogl bys mi rozpisac bo nie rozumiem całki dlaczego ∫0 1√2)(2x)dx =1/2 bo jak ja licze to
jest 2
30 lis 08:46
pepi: @Pytający
30 lis 08:47