proszę o rozwiązanie
anna: oblicz
1) (2log
8√2 + log
8 32 − 1)
log35 wynik 1
| | 1 | | 2√5 | |
2) |
| log5 8x3 − 2 log5 y√x + √1{2} wynik |
| |
| | 3 | | y2 | |
25 lis 16:36
anna: przepraszam ale w poprzednim wpisie żle napisałam 2 zadanie
oblicz
| | 1 | | 1 | | 2√5 | |
2) |
| log58x3 −2 log5 y√x + |
| wynik |
| |
| | 3 | | 2 | | y2 | |
25 lis 16:44
ite: czy wskazówki do samodzielnego rozwiązania mogą być?
25 lis 16:48
anna: zad 2
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2√5 | |
= log52x − log5y2x + |
| = log5 |
| + |
| = wynik |
| |
| | 2 | | y2 | | 2 | | y2 | |
zad 1
= ( log
8 2 +log
8 32 −1)
log3 5 = ( 2− 1)
log35 = 1
log35= wynik 1
w obu zadaniach nie otrzymałam takich wyników
26 lis 06:29
26 lis 09:59
ite: czy zapis jest taki
| 1 | | 1 | |
| log5(8x3) − 2 log5(y√x) + |
| |
| 3 | | 2 | |
26 lis 10:08
Jerzy:
Zad 2)
| | 2√5 | |
= log5(2x) − log5(y2x) + log5(√x) = log5( |
| ) |
| | y2 | |
26 lis 10:15
anna: zapis jest poprawny wiadomość dla ite: 26lis10:08
26 lis 21:38
anna: Jerzy; 26lis21:10:15 wynik jest taki jak napisałam 25lis 16:36
nie wiem dlaczego jeden ze składniku log5(√x)
26 lis 22:10
6latek: Pewnie sie pomylil
26 lis 22:15
6latek: masz teraz
log5(2x)−log5(y2x)+log5√5
Jak to policzysz ?
26 lis 22:22
anna: dziękuję bardzo
zad2
6latek ma racje ale wynik w podręczniku jest
a w zadaniu 1 nadal nie wiem jak dojść do wyniku 1 to znaczy
1
log35 = wynik 1
27 lis 20:04
6latek: W zadaniu nr 1 wolfram pokazuje wynik 1 (tzn 1log35=1
(ja nie potrafie powiedziec dlaczego moze Jerzy jc albo ICSP potrafia )
W zadaniu nr 2 nie moze byc bez logarytmu (tak mi sie wydaje ) .jest zmienna y
Wedlug wzorow ktore znam i ktore sa tutaj na forum dostepne musi byc ten logarytm
27 lis 21:56
anna: zgadzam się z tym co 6latek: 27 lis21:56
widziałam rozwiązanie na wolframie ale go nie rozumiem chyba że jest jakieś twierdzenie
którego nie znam
wszystkim dziękuję bardzo za pomoc
28 lis 20:38
Mila:
anno napisz liczby logarytmowane w nawiasie, bo zapis nie jest jednoznaczny.
Wcześniej sprawdź zapis w podręczniku. ( zadanie 2)
28 lis 22:54
ite:
W zadaniu 1/ w razie wątpliwości że 1log3(5)=1
można zastosować wzór
alogb(c)=clogb(a) (+odp. założenia)
czyli 1log3(5)=5log3(1) ← tak jest łatwiej obliczyć
29 lis 11:54