Macierz 5x5 oblicz wyznacznik
Kamil:
−3 −1 2 0 −4
1 2 3 0 −5
2 0 2 −1 2
3 1 −4 2 −2
−4 5 1 3 1
25 lis 14:25
Mariusz:
−3 −1 2 0 −4
1 2 3 0 −5
2 0 2 −1 2
3 1 −4 2 −2
−4 5 1 3 1
−3 −1 2 0 −4
1 2 3 0 −5
2 0 2 −1 2
7 1 0 0 2
2 5 7 0 7
−3 −1 2 −4
1 2 3 −5
7 1 0 2
2 5 7 7
4 −1 2 −2
−13 2 3 −9
0 1 0 0
−33 5 7 −3
−33 7 −3
−13 3 −9
4 2 −2
det = ((−33)*3*(−2)+(−13)*2*(−3)+4*7*(−9))−((−3)*3*4+(−9)*2*(−33)+(−2)*7*(−13))
det = (198+78−252)−(−36+594+182)
det = 60−776
det =−716
25 lis 22:57
dero2005:
−3 −1 2 0 −4
1 2 3 0 −5
2 0 2 −1 2
3 1 −4 2 −2
−4 5 1 3 1
w4 = w4 + 2w3
w5 = w5 + 3w3
−3 −1 2 0 −4
1 2 3 0 −5
2 0 2 −1 2
7 1 0 0 2
2 5 7 0 7
(−1)(3+4)*(−1)*
−3 −1 2 −4
1 2 3 −5
7 1 0 2
2 5 7 7
w2 = w2 + 2 w1
w3 = w3 + w1
w4 = w4 + 5 w1
−3 −1 2 −4
−5 0 −1 −13
4 0 2 −2
−13 0 17 −13
= (−1)(1+2)* (−1)*
−5 −1 −13
4 2 −2
−13 17 −13
= (−13)*2*(−13) + (−2)*17*(−5) + (−13)*(−1)*4 − (−13)*2*(−13) − (−2)*17*(−5) − (−13)*(−1)*4 =
= 338 + 170 + 52 − 338 − 170 − 52 = 0
26 lis 09:46
Kamil: Dziękuję za pomoc
26 lis 13:05
Mariusz:
Dero gdzieś się w rachunkach pomyliłeś
28 lis 20:40
Mila:
Wynik Mariusza prawidłowy.
28 lis 22:46