matematykaszkolna.pl
Problem z pierwiastkami zespolonymi po rozwiązaniu równania wielomianowego Shizzer: Rozwiąż w zbiorze ℂ następujące równania wielomianowe: x4 − x2 + 4 = 0, t = x2 t2 − t + 4 = 0 Δt = 1 − 16 = −15 Δt = 15i
 1 − 15i 1 + 15i 
t1 =

, t2 =

2 2 
Teraz te liczby zespolone trzeba wrzucić pod pierwiastki kwadratowe. Z tym, że ciężko mi te pierwiastki wyznaczyć. Jeśli przedstawię te liczby w postaci trygonometrycznej to ciężko wyznaczyć np. ich argument. Podchodząc do wyznaczenia pierwiastka w ten sposób, że:
 1 − 15i 
x2 =

2 
też nie widzę tutaj łatwej drogi do wyznaczenia niewiadomej x. Gdyby x = (a + bi), gdzie a, b ∊ R to wychodziły mi jakieś straszne liczby typu:
 31 
a4 =

32 
https://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E4-x%5E2%2B4%3D0 wolfram zostawia te pierwiastki już jako wynik, ale myślę, że na kolokwium musiałbym je chyba jakoś uprościć. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc z tymi pierwiastkami? emotka
25 lis 13:03
jc: x4−x2+4=0 Tu działa pewna sztuczka. x4−x2+4=(x2+2)2−5x2= (x2 − x5+2) (x2+x5 +2) Zostają do rozwiązania 2 równania kwadratowe.
25 lis 13:15
Shizzer: Podziwiam, że widzisz coś takiego jc. Dziękuję Ci! Muszę potrenować jakoś to rozkładanie wielomianów, bo mam problem z dojrzeniem takich możliwości
25 lis 13:21
6latek: Na kolokwium napisalbym tak
 1−15i 
x2=

2 
to x1= pierwiastek z tej liczby i x1= (−) pierwiastek z tej liczby Jesli tego by nie zaliczyl to sa wzory na szybkie obliczanie pierwiastkow kwadratowych z liczby zespolonej
25 lis 14:09
Mariusz: Ze wzoru de Moivre masz że
 Arg(z)+2kπ Arg(z)+2kπ 
z=|z|(cos(

)+isin(

)) gdzie k∊ℤ2
 2 2 
Przy czym nie musisz liczyć argumentu liczby zespolonej Wystarczy ci wzór na cosinus i sinus połowy kąta
 x x 
cos(x)= cos2(

)−sin2(

)
 2 2 
 x x 
1 =cos2(

)+sin2(

)
 2 2 
Przy obliczaniu wartości funkcji trygonometrycznych połowy argumenty przydaje się ustalenie w której ćwiartce jest argument pierwiastkowanej liczby zespolonej
25 lis 17:24