Problem z pierwiastkami zespolonymi po rozwiązaniu równania wielomianowego
Shizzer: Rozwiąż w zbiorze ℂ następujące równania wielomianowe:
x
4 − x
2 + 4 = 0, t = x
2
t
2 − t + 4 = 0
Δ
t = 1 − 16 = −15
√Δt =
√15i
| | 1 − √15i | | 1 + √15i | |
t1 = |
| , t2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Teraz te liczby zespolone trzeba wrzucić pod pierwiastki kwadratowe. Z tym, że ciężko mi te
pierwiastki wyznaczyć. Jeśli przedstawię te liczby w postaci trygonometrycznej to ciężko
wyznaczyć
np. ich argument. Podchodząc do wyznaczenia pierwiastka w ten sposób, że:
też nie widzę tutaj łatwej drogi do wyznaczenia niewiadomej x. Gdyby x = (a + bi), gdzie
a, b ∊ R to wychodziły mi jakieś straszne liczby typu:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E4-x%5E2%2B4%3D0 wolfram zostawia te
pierwiastki już jako wynik, ale myślę, że na kolokwium musiałbym je chyba jakoś uprościć.
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc z tymi pierwiastkami?
25 lis 13:03
jc: x4−x2+4=0
Tu działa pewna sztuczka.
x4−x2+4=(x2+2)2−5x2= (x2 − x√5+2) (x2+x√5 +2)
Zostają do rozwiązania 2 równania kwadratowe.
25 lis 13:15
Shizzer: Podziwiam, że widzisz coś takiego jc. Dziękuję Ci! Muszę potrenować jakoś to rozkładanie
wielomianów, bo mam problem z dojrzeniem takich możliwości
25 lis 13:21
6latek: Na kolokwium napisalbym tak
to x
1= pierwiastek z tej liczby i x
1= (−) pierwiastek z tej liczby
Jesli tego by nie zaliczyl to sa wzory na szybkie obliczanie pierwiastkow kwadratowych z liczby
zespolonej
25 lis 14:09
Mariusz:
Ze wzoru de Moivre masz że
| | Arg(z)+2kπ | | Arg(z)+2kπ | |
√z=√|z|(cos( |
| )+isin( |
| )) gdzie k∊ℤ2 |
| | 2 | | 2 | |
Przy czym nie musisz liczyć argumentu liczby zespolonej
Wystarczy ci wzór na cosinus i sinus połowy kąta
| | x | | x | |
cos(x)= cos2( |
| )−sin2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Przy obliczaniu wartości funkcji trygonometrycznych połowy argumenty przydaje się
ustalenie w której ćwiartce jest argument pierwiastkowanej liczby zespolonej
25 lis 17:24