[Prawdopodobieństwo]Z urny o składzie: 2 kule białe i 3 kule czarne usunięto
Kitołek: Czy ktoś mógł by mi pomóc z tym zadaniem?
Z urny o składzie: 2 kule białe i 3 kule czarne usunięto dwie kule.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej z tej urny?
25 lis 22:29
a7:
| | | |
prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy i wyrzuciliśmy 2 kule białe jest |
| =1/10 |
| | | |
wtedy czarną wylosujemy z prawdopodobieństwem 1 (gdyż w urnie zostaną same kule czarne)
| | | |
prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy dwie kule czarne jest |
| = 3/10 |
| | | |
wtedy czarną wylosujemy z prawdopodobieństwem 0
prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy jedną białą i jedną czarną jest
wtedy czarną wylosujemy z prawdopodobieństwem 2/3
P(A)=1/10*1+3/10*0+6/10*2/3=1/10+4/10=5/10
26 lis 10:22
a7: nie jestem pewna czy jest dobrze
26 lis 10:23
ite: W urnie są 3 czarne, 2 wyjmujemy. Dlaczego wtedy " wtedy czarną wylosujemy z
prawdopodobieństwem 0"? To mi się nie zgadza.
26 lis 10:39
Jerzy:
To jest dobre rozwiązanie.
26 lis 10:39
Jerzy:
@ite, jeśli za pierwszym razem usuniemy dwie kule czarne, to w pojemniku zostaną tylko białe,
a więc wylosowanie czarnej jest niemożliwe.
26 lis 10:41
Jerzy:
Upss... faktycznie, trzeba poprawić to rozwiązanie
26 lis 10:43
a7: już poprawiam
26 lis 10:52
a7: 1. wyrzucamy dwie kule białe wtedy zostaą same czarne i wylosowanie czarnej jest z prawd. 1
2. wyrzucamy dwie czarne zostają 2 białe i 1 czarna czarną wylosujemy z prawd 1/3
3. j.w
P(A)=1/10*1+3/10*1/3+4/10=.....
26 lis 10:54
Kitołek: Dziekuje wszytkim za pomoc
26 lis 12:24
a7: @ite dziękuję za wyłapanie błędu : )
26 lis 13:18