Walec
bryły: Szklanka ma kształt walca, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 6cm. Szklankę
postawiono na stole i napełniono po brzegi wodą. Następnie przechylono ją tak, że dno szklanki
utworzyła z powierzchnią stołu kąt α, gdzie α ∊ (0;π4). Wyznacz wzór funkcji y = V(α)
określającej, ile wody zostało w szklance w zależności od kąta α, i naszkicuj jej wykres.
Pomiń długości ścianek i dna szklanki.
Odp to V(α)=27π(2−tgα)
25 lis 16:13
Eta:

h −− wysokość szklanki( wylanej wody)
h=3*tgα
V ( wylanej wody) = πr
2*h = 27πtgα
V(napełnionej szklanki) =πr
2*H = 54π
V
z= 54π−27πtgα= 27π(2−tgα)
==========
25 lis 19:11
bryły: Dziękuję bardzo
25 lis 19:16
Eta:
Na zdrowie
25 lis 19:22