zadanie
???: Grupa studentów zaplanowała wyjazd na anrty.Postanowiono podzielić się po równo kosztem
pobytu,który dla całej grupy wynosił 3840 zł.Okazało sie jednak,że z wyjazdu zrezygnowały 4
osoby,więc każdy z uczestników musiał zapłacić o 160 zł więcej.Oblicz,ile osób wzięło udział w
tym wyjeździe na narty i jaką kwotę każda z nich zapłaciła.
25 lis 14:44
a7: x*y=3840
(x−4)(y+160)=3840
x=12
y=320
osób było 12, każda zapłaciła 480zł
25 lis 15:00
???: Rozumiem, że układ równań mam zrobić tak?
25 lis 15:19
???: xy = 3840
40x − y = 2080
Dobrze mam do tego momentu?
Pytam, bo później coś mi nie wychodzi...
25 lis 15:31
ABC: masz problemy z układami to rozwalaj jednym równaniem
25 lis 15:50
6latek: (x−4)(y+160)= xy+160x−4y−640
3840+160x−4y−640=3840
160x−4y=640/:4
40x−y=160
{x*y=3840
{40x−y=160
40x−y=160
−y=160−40x
y=40x−160
=============
x*y=3840
Sam/a dalej
To bylo kiedys typowe zadanie maturalne .
25 lis 17:10