czworokąt
dede:
W czworokącie wypukłym KLMN kąt LKN=30 stopni
Wykaż,że zachodzi nierówność
KM≤2(ML+MN)
25 lis 11:45
Eta:

1/ rysunek
i na nim odpowiednie symetrie punktu M względem prostych KL i KN
to ΔAKB −−− równoboczny o boku "d"
i |ML|=|AL|=a i |MN|=|NB|=b
oraz z nierówności trójkąta
w ΔANB : |AB|≤ |NB|+|NA|
w ΔANL : |NA|≤ |NL| +|LA|
w ΔLMN : |NL|≤ |NM|+|ML|
dodając stronami:
|AB|≤ |NB|+|NM|+|ML|+|LA| = 2b+2a
i mamy tezę
|AB|≤ 2(|MN|+|ML|)
==================
25 lis 21:10
Eta:
Czekał,czekał i....... spasował
26 lis 02:02