matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.1.2023
Zadania
Odp.
3
adriana:
cześć, czy orientujecie się może czy na maturze w nowej formule w 2023 r. na poziomie rozszerzonym obowiązuje styczna do wykresu funkcji?
5
Broski:
wyznacz wartości parametru t∊R dla których równanie (t+1)x
2
+(2t−3)x+t=0 ma dwa różne rozwiązanie rzeczywiste
1
qwertyuioop:
Witam, potrzebuje pomocy z poniższym zadaniem, po narysowaniu obszaru na wykresie, nie rozumiem jak mam wybrać obszar z ograniczeniami na x−sie, na wolframalpha komputeeer
3
ccxsxc:
witam chcę powtórzyć sobie matematykę na poziomie liceum z podręczników kurczab świda czy mam robić wszystkie do końca zadania czy tylko wybrane i jeśli tylko wybrane to które?
3
jc:
A może tak?
2
Xnnxnsn:
Ile wynosi moc zbiór liczb parzystych i nieparzystych?
7
zzz:
Wyznacz liczbę a, dla której zbiorem rozwiązań danej nierówności jest zbiór podany obok tej nierówności:
3
wercia.120:
Cześć, do czego odnieść się w tego typu zadaniach? Odpowiedź jest tak lub nie. Z jakiego wzoru to
6
Misia:
Muszę policzyć i dochodze do pewnego etapu i stop, czy wyłaczam przed nawias czynniki?:
6
Maniek:
Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem 2 f(x ) = kx + (2− 2k)x − 1 dla każdej liczby rzeczywistej x i k ∈ (− 1,0) . Wyznacz równania dwóch prostopadłych stycznych do
5
student :
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
7
alo42:
Mam pytanie: Czy w zdaniu:
10
3lo:
Na ile sposobów można ustawić w szeregu 5 chłopców i 2 dziewczynki
1
Kajka:
Podaj miejsce zerowe oraz asymptote funkcji log
3
(x−2)+1
0
Misia:
α jest pomiedzy przekatna prostopadłoscianu a przekątną podstawy natomiast kat β jest miedzy
4
janush:
Wyznacz ekstremum funkcji i zbadaj jej monotoniczność
1
1
1
f(x)=1+
+
+
+...
x−1
(x−1)
2
(x−1)
3
0
Misia:
α jest pomiedzy przekatna prostopadłoscianu a przekątną podstawy natomiast kat β jest miedzy
20
Justyna:
Mam siatkę bryły , która ma w podstawie kwadrat o boku 5 cm. Ściana boczna ma długość 8 cm.Na dwóch scianach bocznych mam po 1 kacie 60 stopni.
2
Hanna:
Doświadczenie losowe polega na trzykrotnym rzucie kostka sześcienną. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia A, polegającego na tym, że iloczyn oczek