Zadanie
Maniek: Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem 2 f(x ) = kx + (2− 2k)x − 1 dla każdej
liczby rzeczywistej x i k ∈ (− 1,0) . Wyznacz równania dwóch prostopadłych stycznych do
wykresu funkcji f poprowadzonych w punktach, których pierwsze współrzędne różnią się o 2,
jeżeli wiadomo, że funkcja f ma maksimum lokalne równe 72 .
24 sty 17:33
Maniek: *bez 2 przed wzorem funkcji*
24 sty 17:34
wredulus_pospolitus:
a gdzie ten kwadrat w tejże funkcji kwadratowej
24 sty 17:34
Maniek: Przy pierwszym x od lewej,
24 sty 17:35
Maniek: (x ) = kx2 + (2− 2k)x − 1
24 sty 17:36
wredulus_pospolitus:
1) k < 0 (bo tylko wtedy masz maksimum)
| | Δ | | 7 | |
2) − |
| = |
| −−−> −28k = 2( 4(1−k)2 + 4k) |
| | 4k | | 2 | |
wyliczasz 'k' (zapewne jedno z nich wypadnie poza podany w zadaniu przedział).
Mając 'k' wyznaczasz styczne
24 sty 17:38
Maniek: Dziękuję
24 sty 17:41