Tożsamość
Misia: Muszę policzyć i dochodze do pewnego etapu i stop, czy wyłaczam przed nawias czynniki?:
1. cos2α*sinα+sin3α+cosα=1
2. sin4α−sin2α=cos4α−cos2α
3. sin4α+cos2α+sin2α+cos4α
4. cos2α*sinα+sin3α+cosα=1
5. cos2α*sinα+sin3α+cosα=sinα*cosα
24 sty 17:42
wredulus_pospolitus:
1)
cos
2a*sina + sin
3a+cosa = sina(cos
2a+sin
2a) + cosa = sina*1 + cosa = sina + cosa = 1
z całą pewnością to NIE JEST tożsamość
24 sty 17:46
Misia: Czyl dobrze mysle licząc pozostałe?
24 sty 17:50
wredulus_pospolitus:
(1), (2) i (5) nie są tożsamością
(3) o ile znak = jest pośrodku to jest to tożsamość
(4) to powtórzenie (1)
24 sty 17:54
wredulus_pospolitus:
zapewne masz źle przepisane
24 sty 17:54
Misia: Tak w 3 jest pomiedzy równa sie
jak to wyliczyc?
24 sty 18:09
wredulus_pospolitus:
4 na jedną stronę 2 na drugą
wzór skróconego mnożenia tam gdzie jest 4
zastosować jedynkę trygonometryczną i gotowe
24 sty 18:12