1 | 1 | 1 | ||||
f(x)=1+ | + | + | +... | |||
x−1 | (x−1)2 | (x−1)3 |
1 | ||
Jest to nieskończony ciąg geometryczny o a1=1 i q= | ||
x−1 |
x−1 | ||
Stąd wyszła mi funkcja f(x)= | ||
x−2 |
−1 | ||
Wyznaczyłem pochodną f'(x)= | ||
(x−2)2 |
1 | ||
Aaa czyli wyznaczyć część wspólną R\{2} i −1< | <1? | |
x−1 |
1 | |
< 1 ⇔ |x−1| > 1 ⇔ x > 2 ⋁ x < 0 ⇔ x ∊ (−∞, 0) ∪ (2,+∞) | |
|x−1| |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |