Zbieżność ciągu rekurencyjnego
Aruseq: Zbadać zbieżność ciągu określonego rekurencyjnie.
No i skoro lim n−> a
n = g, to lim n−> a
n+1 = g
Podstawiając do równania dostaję dwie granice: 1 i 5.
Jaki komentarz odnośnie odrzucenia 5 należy napisać, aby zostało to zaliczone?
24 sty 21:54
chichi:
masz
Zbadać zbieżność, a Ty na wstępie mówisz, że jest zbieżny i dąży do g.
pierwo pokaż, że jest to ciąg monotoniczny i ograniczony, a to implikuje nam zbieżność.
wtedy dopiero możesz założyć, że skoro a
n → g, wówczas a
n+1 → g
24 sty 22:06
jc: A może tak?
| | bn | |
an = bn +1, b1=3, bn+1 = |
| |
| | 5−bn | |
0 < b
n+1 ≤ b
n / 2
Zatem b
n →0, czyli a
n →1.
24 sty 22:15
Aruseq: Czyli o ile dobrze to rozumiem:
a
n≥1
| | 5 | | 5 | |
Wtedy: an+1= |
| ≥ |
| =1 |
| | 6−an | | 6−1 | |
a
n≤5
| | 5 | | 5 | |
Wtedy an+1= |
| ≤ |
| =5 |
| | 6−an | | 6−5 | |
Zatem a
n∊<1, 5>
Teraz wykazujemy monotoniczność:
| | 5 | | (an−1)(an−5) | |
an+1−an = |
| − an = |
| < 0 |
| | 6−an | | 6−an | |
Wykazaliśmy że ciąg jest ograniczony i malejący, czyli jest zbieżny i jego granica to 1. Tak
jest okej?
24 sty 23:41
wredulus_pospolitus:
A gdzie tutaj pokazane jest, że jest to ciąg malejący ?
Brak jakiegokolwiek komentarza − skąd mamy wiedzieć, że Ty wiesz dlaczego to jest ciąg malejący
i zawsze będzie to ciąg malejący ?
25 sty 03:25
Aruseq: No już tutaj się nie rozpisywałem, ale skoro a
n∊<1, 5>, to
| | (an−1)(an−5) | |
an+1−an= |
| ma ujemny (może lepiej niedodatni) licznik i dodatni |
| | 6−an | |
mianownik, czyli będzie to ciąg malejący
25 sty 11:49
. :
A skąd wiesz ze an ∊ <1,5> na jakiej podstawie tenże wniosek?
25 sty 12:12
. :
Innymi słowy − gdzie wykazałeś że an ≥ 1 dla dowolnego n
25 sty 12:14
Aruseq: Indukcyjnie w wiadomości z 23:41
25 sty 12:16
. :
Jedynie co dowodzisz to to, że od a1 = 4 będzie maleć, ale nie wykazałeś że nigdy nie przebije
granicy an = 1 i ciąg nie będzie wtedy rosnący. Nie wspominając o tym że jeżeli przebije
granice 1 to później (jak będzie rosnący ciąg) nie przebije granicy 5 i nie będzie ciąg dążył
do +∞
25 sty 12:19
. :
Ach, teraz dopiero spojrzałem co na początku tamtego postu pisałeś.
Oki
25 sty 12:20
Aruseq: Czyli łącząc to wszystko wystarczy, by stwierdzić, że jest on zbieżny do 1?
25 sty 12:33
chichi:
ale co Ci da odpowiedź na to pytanie skoro nie rozumiesz istoty problemu, robisz bo robisz, ale
co robisz i do czego to prowadzi? widocznie nie rozumiesz tego, wówczas nie ma to sensu
25 sty 12:43
Aruseq: Wydaje mi się, że nie tego dotyczyło moje pytanie

Teraz rozumiem już na czym polegał mój
początkowy błąd i poprawiłem to, dlatego pytam, czy to wystarczy
25 sty 13:04