matematykaszkolna.pl
Zbieżność ciągu rekurencyjnego Aruseq: Zbadać zbieżność ciągu określonego rekurencyjnie.
 5 
a1=4, an+1=

6−an 
No i skoro lim n−> an = g, to lim n−> an+1 = g Podstawiając do równania dostaję dwie granice: 1 i 5. Jaki komentarz odnośnie odrzucenia 5 należy napisać, aby zostało to zaliczone?
24 sty 21:54
chichi: masz Zbadać zbieżność, a Ty na wstępie mówisz, że jest zbieżny i dąży do g. pierwo pokaż, że jest to ciąg monotoniczny i ograniczony, a to implikuje nam zbieżność. wtedy dopiero możesz założyć, że skoro an → g, wówczas an+1 → g emotka
24 sty 22:06
jc: A może tak?
 bn 
an = bn +1, b1=3, bn+1 =

5−bn 
0 < bn+1 ≤ bn / 2 Zatem bn →0, czyli an →1.
24 sty 22:15
Aruseq: Czyli o ile dobrze to rozumiem: an≥1
 5 5 
Wtedy: an+1=

=1
 6−an 6−1 
an≤5
 5 5 
Wtedy an+1=

=5
 6−an 6−5 
Zatem an∊<1, 5> Teraz wykazujemy monotoniczność:
 5 (an−1)(an−5) 
an+1−an =

− an =

< 0
 6−an 6−an 
Wykazaliśmy że ciąg jest ograniczony i malejący, czyli jest zbieżny i jego granica to 1. Tak jest okej?
24 sty 23:41
wredulus_pospolitus: A gdzie tutaj pokazane jest, że jest to ciąg malejący ? Brak jakiegokolwiek komentarza − skąd mamy wiedzieć, że Ty wiesz dlaczego to jest ciąg malejący i zawsze będzie to ciąg malejący ?
25 sty 03:25
Aruseq: No już tutaj się nie rozpisywałem, ale skoro an∊<1, 5>, to
 (an−1)(an−5) 
an+1−an=

ma ujemny (może lepiej niedodatni) licznik i dodatni
 6−an 
mianownik, czyli będzie to ciąg malejący
25 sty 11:49
. : A skąd wiesz ze an ∊ <1,5> na jakiej podstawie tenże wniosek?
25 sty 12:12
. : Innymi słowy − gdzie wykazałeś że an ≥ 1 dla dowolnego n
25 sty 12:14
Aruseq: Indukcyjnie w wiadomości z 23:41
25 sty 12:16
. : Jedynie co dowodzisz to to, że od a1 = 4 będzie maleć, ale nie wykazałeś że nigdy nie przebije granicy an = 1 i ciąg nie będzie wtedy rosnący. Nie wspominając o tym że jeżeli przebije granice 1 to później (jak będzie rosnący ciąg) nie przebije granicy 5 i nie będzie ciąg dążył do +
25 sty 12:19
. : Ach, teraz dopiero spojrzałem co na początku tamtego postu pisałeś. Oki
25 sty 12:20
Aruseq: Czyli łącząc to wszystko wystarczy, by stwierdzić, że jest on zbieżny do 1?
25 sty 12:33
chichi: ale co Ci da odpowiedź na to pytanie skoro nie rozumiesz istoty problemu, robisz bo robisz, ale co robisz i do czego to prowadzi? widocznie nie rozumiesz tego, wówczas nie ma to sensu
25 sty 12:43
Aruseq: Wydaje mi się, że nie tego dotyczyło moje pytanie emotka Teraz rozumiem już na czym polegał mój początkowy błąd i poprawiłem to, dlatego pytam, czy to wystarczy emotka
25 sty 13:04