Poradźcie
Justyna: Mam siatkę bryły , która ma w podstawie kwadrat o boku 5 cm. Ściana boczna ma długość 8 cm.Na
dwóch scianach bocznych mam po 1 kacie 60 stopni.
Myslałam,że jest to prostopadłościan lub graniastosłup ale te dwie sciany boczne mnie zmyliły z
tym kątem
Niestety nie potrafię tego rysunku tu narysować
24 sty 09:46
ite:
Taka dokładnie jest treść zadania? "Na dwóch ścianach bocznych mam po 1 kacie 60 stopni." ?
24 sty 10:47
ite:
Ściana boczna ma długość 8 cm. To zadanie nic nie daje, bo długość to ma odcinek.
Nie wiadomo, czy chodzi o jej wysokość, szerokość, długość podstawy?
24 sty 10:53
Jolanta: Oprócz kwadratu jakie są figury
24 sty 10:59
Hanna: Dwie ściany boczne gdzie wymiary to 5 i 8 oraz te dwie boczne jest zaznaczony kat 60.
Nie potrafię tu rysować niestety,ćwiczę i ćwiczę
24 sty 11:45
Hanna: I wygląd mi to trochę na równoległobok o dwóch latach ostrych 60 stopni
24 sty 11:46
Hanna: Ja zacząć poprawnie tu rysować

?
24 sty 11:47
. :
Zacznijmy od tego − − − ile elementów ma ta siatka?
Rozpisz nam ile jakich jest
24 sty 11:49
Hanna: Jest 6 elementów:
Dwie podstawy to kwadraty o boku 5
Dwa prostokąty o dłuższej krawędzi 8
Dwa równoległoboki o kącie ostrym 60 stopni
24 sty 11:54
wredulus_pospolitus:

tak mniej więcej wygląda ta siatka
24 sty 11:57
wredulus_pospolitus:

pochyły graniastosłup
α = 60
o
24 sty 11:59
Hanna: Tak wygląda ta bryła
24 sty 12:02
Hanna: Czyli pole całkowite liczę dla tych trzech figur?
24 sty 12:03
Hanna: Muszę obliczyć Pc i V
24 sty 12:06
wredulus_pospolitus:
dla jakich trzech figur?
Pc to pola każdej z siatki
V −−−> V graniastosłupa ... musisz wyliczyć wysokość tego grasniastosłupa
24 sty 12:09
Misia: Mam na mysli sume wszystkich scian dla Pc
24 sty 12:15
Misia: już doszłam , bardzo dziekuje za rysunek
24 sty 12:23
Misia: Tylko jeszcze pytanie? Jak policzyc H tego graniastosłupa
24 sty 12:29
. :
Masz miarę kąta ostrego oraz znasz bok (który będziesz brać pod uwagę) − > no to masz wysokość.
24 sty 13:33
. :
Zauważ że H będzie równe h jednej ze ścian bocznych (ktorej? I której z dwóch wysokości?)
24 sty 13:34
Jolanta:
sin60
0*8=H
4
√3=H
24 sty 23:36