rozwiąż nierówność z parametrem
zzz: Wyznacz liczbę a, dla której zbiorem rozwiązań danej nierówności jest zbiór podany
obok tej nierówności:
g) ax+2 >= x−10; [−6;+inf)
ax−x>=−10−2
ax−x>=−12
x(a−1)>=−12
nie wiem co dalej, jak ustalić czy a−1 jest liczbą dodatnią czy ujemną?
h) 2(x−5)<ax−16 (1; +inf)
2x−10<ax−16
2x−ax<−16+10
2x−ax<−6
x(2−a)<−6
ten sam problem czy 2−a jest dodatnie czy ujemne
24 sty 18:59
wmboczek: musisz przyjąć zgodnie z podanym przedziałem i to zweryfikować albo 2 przypadki rozważyć
−6=−12/(a−1) a=3 i dla a=3 nie ma zmiany znaku
24 sty 19:05
zzz: możesz wyjaśnić jaśniej? najlepiej jakbyś to szczegółowo mi rozpisał
24 sty 19:18
zzz: mam po prostu podzielić wyrażenie z a po drugiej stronie i sprawdzić czy a jest ujemne czy
dodatnie?
24 sty 19:22
chichi:
masz nierówność postaci
αx ≥ β, no i teraz jeżeli zbiorem rozwiązań ma być przedział
tzn. że
α > 0, aby po podzieleniu przez α stronami zwrot nierówności pozostał bez zmian.
tzn. że
α < 0, aby po podzieleniu przez α stronami zwrot nierówności uległ odwróceniu.
Ty w zadaniu narzucasz taki warunek na
α, aby otrzymać przedział nieograniczony z góry,
bądź też z dołu w zależności od tego jak wygląda zbiór rozw. wymagany w poleceniu
24 sty 19:46
zzz: nadal nie rozumiem
24 sty 20:05
zzz: rozumiem że w g) chodzi o to, że przedział jest ograniczony z góry?
w drugim będzie a=8, porównałem przedziałami
24 sty 20:18
chichi:
ax + 2 ≥ x − 10
ax − x ≥ −12
(a − 1)x ≥ −12
mam przedział nieograniczony z góry, więc zwrot nierówności zostaje bez zmian
więc zakładam, że a − 1 > 0 ⇔ a > 1.
| | −12 | | −12 | |
x ≥ |
| ⇔ x ∊ [ |
| ,+∞) |
| | a − 1 | | a − 1 | |
| | −12 | |
ma zachodzić: [−6,+∞) = [ |
| ,+∞), zatem: |
| | a − 1 | |
| | 12 | |
− |
| = −6 ⇔ −12 = −6(a − 1) ⇔ −6a = −18 ⇔ a = 3 |
| | a − 1 | |
sprawdzenie dla a = 3:
3x + 2 ≥ x − 10 ⇔ 2x ≥ −12 ⇔ x ≥ −6 ⇔ x ∊ [−6,+
∞)
zgadza się? zgadza, to tyle
24 sty 20:42