matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.3.2023
Zadania
Odp.
10
weyo:
chciałbym poznać zasady ze stereometrii na mature których nie ma w tablic a które trzeba znać żeby rozwiązywać zadania na maturze. Mam kilka i mam pare pytan o nie i czy trzeba znac cos
6
silnia:
Oblicz pole rombu, w którym: bok ma długość 4, a kąt ostry miarę 45deg. Kompletnie nie wiem jak sie za to wziac. Liczyc to z trygonoemtrii? Tak prosty przyklad mnie
3
klaun:
bede pisal mature najblizsza z matematyki rozszerzonej. Najgorzej mi ida zadania z planimetrii stereometrii no ogolnie wszystkie rysunkowe i dowodowe. Zostało 47 dni przerobilem juz jedna
7
nig3r:
Udowodnij, ze suma sześcianów trzech kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest podzielna przez 9 doszedłem do postaci 3(8n
3
+ 36n
2
+70n + 51). Jak udowodnić, że ta druga część
5
bum bum:
f(x) = 32 / (a
2
) czemu liczac pochodna nie mozna wykorzystac tej zasady
7
profesor gajewski:
kto racjonalnie i logicznie będzie mi w stanie uzasadnić prawdziwość równania 2 + 2 = 4
2
Kulka:
Dany jest ciąg (an) o wyrazach różnych od 0, określony dla każdej liczby naturalnej n większe bądź równe 1. Jeżeli ciąg (an) jest rosnący to ciąg
2
Kulka:
Odległość punktu (1,2) od prostej o równaniu y=0,75x+0,25 jest równa ? A. 5
1
Anonim123:
Oblicz f'(
π
6
) i f"(u{π){6}), jeżeli f(x)=sin
3
2x+cos
3
2x
2
heya:
Mamy do dyspozycji kostki domina o długości n = 1 oraz n = 2. Zbadaj ile można utworzyć różnych konfiguracji o długości n. Rozrysuj wszystkie możliwości dla n= 1,2,3,4,5 oraz 6.
2
Placusio9:
Podstawy trapezu ABCD mają długości |AB| = a i |CD| = b, przy czym a > b. Udowodnij, że odcinek łączący środki przekątnych tego trapezu ma długość
a−b
2
.
7
Placusio9:
Punkty A = (−2, −4) i B = (11, −2) s ˛a wierzchołkami trójkąta ABC. Wierzchołek C tego trójkąta leży na prostej y = 2x + 14, a dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie
1
Pio:
Czy dystrybuanta F(x) może być równa −
∞
?
1
Ada:
Dane są wyrażenia:
3x − 2
W(x)=
x + 4
x + 3