geometria analityczna PR
Placusio9: Punkty A = (−2, −4) i B = (11, −2) s ˛a wierzchołkami trójkąta ABC. Wierzchołek C tego
trójkąta leży na prostej y = 2x + 14, a dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie
D =(73, −103)
. Oblicz współrzędne wierzchołka C trójkąta ABC.
17 mar 11:15
getin:
| | |AC| | |
Skorzystaj z tego że |DB| = 2|AD|, zatem z tw. o dwusiecznej mamy |
| = |
| | |AD| | |
| | |BC| | |
|
| , czyli musi być |BC| = 2|AC|. |
| | |DB| | |
Potem przyjmujemy C = (x, 2x+14) i korzystamy ze wzoru na długość odcinka do obliczenia |BC| i
|AC|
| | 187 | | 23 | |
Wyszły mi dwa rozwiązania: C = (−5,4) oraz C = (− |
| , |
| ) |
| | 15 | | 15 | |
17 mar 11:46
Placusio9: dziękuję za pomoc
17 mar 11:52
17 mar 14:55
17 mar 15:05
pytajnik:
Ile jeszcze razy ?
17 mar 15:11
getin:
Faktycznie pomyliłem się − dzięki za uwagę. Prawidłowe współrzędne punktu C niezdegenerowanego
| | 187 | | 164 | |
trójkąta ABC to C = (−5,4) oraz C = (− |
| , − |
| ) |
| | 15 | | 15 | |
17 mar 16:08
Placusio9: dziekuje
17 mar 18:33