proszę o rozwiązanie
anna: Punkty A = (− 2,− 4) i B = (11,− 2) są wierzchołkami trójkąta ABC .
Wierzchołek C tego trójkąta leży na prostej y = 2x + 14 ,
a dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D =( 73; 103 )
. Oblicz współrzędne wierzchołka C trójkąta ABC .
7 mar 19:48
7 mar 21:32
anna: dziękuję bardzo nie pamiętałam tego twierdzenia
8 mar 08:17
8 mar 09:41
Mariusz:
"dziękuję bardzo nie pamiętałam tego twierdzenia"
Ja w przytoczonym przeze mnie wpisie pokazałem że jednak można bez tego twierdzenia
8 mar 10:13
Mila:
Dobrze zapisałaś wsp. puntu D ?
8 mar 15:51
Mila:
| | 7 | | 10 | |
A=(−2,−4), B=(11,−2), D=( |
| ,− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
1)
| | 7 | | −10 | | 173 | | √173 | |
|AD|2=( |
| +2)2+( |
| +4)2= |
| , |AD|= |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 7 | | 10 | | 692 | | 2√173 | |
|BD|2=( |
| −11)2+(− |
| +2)2= |
| , |BD|= |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
a=2b
2)
C=(x,2x+14)
|AC|
2=(x+2)
2+(2x+18)
2=5x
2+76x+328
|BC|
2=5x
2+42x+377
5x
2+42x+377=4*(5x
2+76x+328)
C
1: x=−5 ,y=4
lub
| | 187 | | −164 | |
C2: x=− |
| , y= |
| |
| | 15 | | 15 | |
dwa rozwiązania
8 mar 16:51
anna: jeszcze raz dziękuję
9 mar 08:51