analityczna
maturka:
Punkty A=(−2,−4) i B=(11,−2) są wierzchołkami trójkąta ABC
Wierzchołek C leży na prostej y=2x+14
Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D=(73, −103)
Oblicz współrzędne punktu C
4 mar 21:32
wmboczek: AD/DB=AC/BC
C(x,2x+14)
...
4 mar 22:32
Mariusz:
Ja proponuję takie podejście
Policzyć współczynniki kierunkowe prostych
AB (jeżeli chcemy wykluczyć przypadek trójkąta zdegenerowanego)
oraz
BC,
CD,
AC
I teraz
| mBC−mCD | | mCD−mAC | |
| = |
| |
| 1+mBCmCD | | 1+mCDmAC | |
gdzie np m
AC to współczynnik kierunkowy prostej AC
Jeżeli chodzi o punkt C to ma on współrzędne C=(p,2p+14)
Jeżeli nie wyeliminujemy przypadku trójkąta zdegenerowanego to będziemy mieli trzy rozwiązania
Jeżeli wyeliminujemy przypadek trójkąta zdegenerowanego to będziemy mieli dwa rozwiązania
6 mar 13:25
Mariusz:
Równanie prostej AB
| | −2−(−4) | |
y−(−4)= |
| (x−(−2)) |
| | 11−(−2) | |
Współczynnik kierunkowy prostej BC
Współczynnik kierunkowy prostej CD
Współczynnik kierunkowy prostej AC
| | (2p+14) − (−4) | |
mAC = |
| |
| | p−(−2) | |
| |
| = |
| | 2p+16 | | 6p+52 | | 1 + |
| * |
| | | | p−11 | | 3p−7 | |
| |
| |
| |
| | 6p+52 | | 2p+18 | | 1 + |
| * |
| | | | 3p−7 | | p+2 | |
| |
| (2p+16)(3p−7)−(6p+52)(p−11) | |
| | | (p−11)(3p−7) | |
| |
| = |
| (p−11)(3p−7)+(2p+16)(6p+52) | |
| | | (p−11)(3p−7) | |
| |
| (6p+52)(p+2)−(2p+18)(3p−7) | |
| | | (3p−7)(p+2) | |
| |
| |
| (3p−7)(p+2)+(6p+52)(2p+18) | |
| | | (3p−7)(p+2) | |
| |
| (2p+16)(3p−7)−(6p+52)(p−11) | |
| = |
| (p−11)(3p−7)+(2p+16)(6p+52) | |
| (6p+52)(p+2)−(2p+18)(3p−7) | |
| |
| (3p−7)(p+2)+(6p+52)(2p+18) | |
| (6p2−14p+48p−112)−(6p2−66p+52p−572) | |
| = |
| 3p2−7p−33p+77+12p2+104p+96p+832 | |
| (6p2+12p+52p+104)−(6p2−14p+54p−126) | |
| |
| 3p2+6p−7p−14+12p2+108p+104p+936 | |
| 48p+460 | | 24p+230 | |
| = |
| |
| 15p2+160p+909 | | 15p2+211p+922 | |
| 48p+460 | | 24p+230 | |
| − |
| = 0 |
| 15p2+160p+909 | | 15p2+211p+922 | |
| | 2 | | 1 | |
(24p+230)( |
| − |
| ) = 0 |
| | 15p2+160p+909 | | 15p2+211p+922 | |
| | (30p2+422p+1844)−(15p2+160p+909) | |
(24p+230)( |
| ) |
| | (15p2+160p+909)(15p2+211p+922) | |
| | 15p2+262p+935 | |
(24p+230)( |
| ) = 0 |
| | (15p2+160p+909)(15p2+211p+922) | |
(24p+230)(15p
2+262p+935)=0
| | 115 | |
Dla p = − |
| otrzymamy trójkąt zdegenerowany |
| | 12 | |
15p
2+262p+935 = 0
Δ=262
2−60*935
400+46*6=400+276=676
67600+522*2=67600+1044=68644
Δ = 68644 − 56100
Δ = 12544
√1'25'44 = 112
1
25|21*1
21
444|222*2
444
0
15p
2+262p+935 = 0
| | −262−112 | | −374 | | 187 | |
p1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 30 | | 30 | | 15 | |
| | −262+112 | | −150 | |
p2 = |
| = |
| = −5 |
| | 30 | | 30 | |
Dla p
1 punkt C ma współrzędne
Dla p
2 punkt C ma współrzędne
C = (−5,4)
8 mar 11:20
tyka:
C = (x
c, 2x
c+14)
| | |AC| | | |BC| | |
Proponuję zastosować twierdzenie o dwusiecznej w trójkącie: |
| = |
| |
| | |AD| | | |BD| | |
8 mar 12:02
8 mar 18:01