pochodna
bum bum: f(x) = 32 / (a2)
czemu liczac pochodna nie mozna wykorzystac tej zasady
f(x) = a / x f'(x)= −a / (x2)
17 mar 17:25
kerajs:
Bo
1) pochodna ze stałej ( 32/a2 nie jest funkcją x) to 0.
2) (kxn)'x=knxn−1
17 mar 17:30
wredulus_pospolitus:
na chłopski rozum −−− bo tu nie ma żadnego x'sa

inny słowy −−− f(x) = 32/a
2 jest funkcją stałą
po trzecie ... gdyby to było f(x) = 32/x
2 to nadal nie ten wzór na pochodną jest
wykorzystywany
17 mar 17:30
bum bum: ee chodziło f(a)
17 mar 17:38
bum bum: a jest zmienna
17 mar 17:39
wredulus_pospolitus:
| | 32 | | 32 | |
no to nadal −−− czym innym jest f(a) = |
| a czym innym g(a) = |
| |
| | a2 | | a | |
to co podajesz to wzór na pochodnej pasujący tylko i wyłącznie drugiej funkcji
ogólny wzór na pochodną podał kerajs i dobrze zapamiętać tenże właśnie wzór
17 mar 18:31