3x − 2 | ||
W(x)= | ||
x + 4 |
x + 3 | ||
U(x)= | ||
x + 2 |
3x−2 | x+3 | |||
W(x) + U(x) − 3V(x) = | + | − 3(x−5) = | ||
x+4 | x+2 |
3x−2 | x+3 | |||
= | + | +15 − 3x = | ||
x+4 | x+2 |
(3x−2)(x+2)+(x+3)(x+4)+(15−3x)(x+4)(x+2) | ||
= | = | |
(x+4)(x+2) |
3x2+4x−4+x2+7x+12+(15−3x)(x2+6x+8) | ||
= | = | |
(x+4)(x+2) |
4x2+11x+8+15x2+90x+120−3x3−18x2−24x | ||
= | = | |
(x+4)(x+2) |
−3x3+x2+77x+128 | ||
= | ||
x2+6x+8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |