matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.5.2021
Zadania
Odp.
3
Rrr:
Witam, pomoże mi ktoś z tym równaniem: x
2
y''−2xy'+2y=x5lnx x
2
r
2
−2xr+2=0
5
stud:
czy moglby mi ktos pomoc w rozwiazaniu tego metoda cauchyego ? mecze sie z tym juz godzine i nic mi nie wychodzi
4
Pawel:
(x − 2/x − 3) − 2= |x − 4|
1
Suzi2001:
Jak to policzyć ? Mamy 4 urny. W pierwszej znajduje się 999 kul białych i jedna czarna, w pozostałychjest po jednej kuli białej i jednej czarnej. Z losowo
2
add:
Niech ciągi (1, 2, 3 ,−1) oraz (3, 6, 9 ,−3) będą rozwiązaniami pewnego układu równań liniowych nad ℛ. Wykaż, że ciąg (0,0,0,0) również jest rozwiązaniem tego układu równań.
1
Halina:
Grupa przedszkolaków, wśród których jest 7 dziewczynek i 9 chłopców, przygotowuje przedstawienie.
2
Grześ:
Znajdź liczby naturalne x,y,z, spełniające równość: 1/x + 1/y =z
1
arm:
sin2x
Oblicz ∫
dx
sin
4
x+cos
4
x
1
wojko:
Co jest bardziej prawdopodobne w grze LOTTO, trafienie co najwyżej dwóch trójek w ciągu roku, czy co najmniej trzech trójek w ciągu roku? Zakładamy, że w ciągu
1
wojko:
Dwie ściany sześciennej kostki pomalowano na zielono, a pozostałe na czerwono. Wykonano pięć rzutów tą kostką. Jaka jest szansa, że kolor zielony
8
bozena:
a) Wyznacz pięć początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (𝒂𝒏) jeśli: 𝒂𝟏=𝟒,𝒒=−𝟏𝟐 b) Wyznacz 𝒂𝟏 – pierwszy wyraz ciągu oraz iloraz q jeśli: 𝒂𝟑=𝟗,𝒂𝟓=𝟏𝟖
1
franz:
Jak policzyć te najłatwiej ∫arcsin(cosx)dx
4
Mp12:
Mam pytanie odnośnie tego typu zadań, że mamy dwie proste i dwa punkty. No i należy znaleźć równania okręgów przechodzących przez te dwa punkty i jednocześnie stycznych do tych dwóch
4
franz:
Jak policzyć najłatwiej te całkę ∫ sin7x / sinx dx
5
Grzes:
Wyznacz współrzędne punktu A, jeśli punkt A'=(2+3
√
2
−
√
−5
+1) , jest jego obrazem w symetrii względem a)osi x
2
anonim123:
Co źle robię wyliczając rząd macierzy w linku rozwiązanie https://zapodaj.net/d24d02520425f.jpg.html
2
azao:
Mam taką całkę
5
Cara:
Ile wynosi ∫ e
acosx
cosbxdx