Calka
franz: Jak policzyć najłatwiej te całkę ∫ sin7x / sinx dx
16 maj 15:22
mat: rozpisując sin7x ze wzoru
sin(a+b) = ...
16 maj 16:59
franz: Tylko tak?
16 maj 17:10
Mariusz:
Możesz się też pobawić wzorem na sumę cosinusów
| | 1 | | sin((n+1)x)+sin(nx) | |
∑k=0ncos(kx)= |
| (1+ |
| ) |
| | 2 | | sin(x) | |
Ten wzór można wyprowadzić wyrażając cosinusa za pomocą exponenty
zespolonego argumentu a następnie korzystając z funkcji tworzącej
16 maj 23:06
jc: sin 7x /sin x = 2 cos 6x + 2 cos 4x + 2 cos 2x + 1
16 maj 23:25