Zadanie
Rrr: Witam, pomoże mi ktoś z tym równaniem: x2y''−2xy'+2y=x5lnx
x2r2−2xr+2=0
Z tego liczyłem Δ i tworzyłem yj, ale teraz nie wiem jak to zrobić.
16 maj 23:12
Mariusz:
Spróbuj najpierw podstawienia x=et
a dopiero równanie charakterystyczne
16 maj 23:17
Mariusz:
x=e
t
| d2y | | d | | dy | | dt | |
| = |
| ( |
| e−t) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | | dx | |
| d2y | | d | | dy | |
| = |
| ( |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| e−t−e−t |
| )e−t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| − |
| )e−2t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | d2y | | dy | |
x2 |
| = |
| − |
| |
| | dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | dy | | dy | |
( |
| − |
| )−2 |
| +2y=te5t |
| | dt2 | | dt | | dt | |
Teraz masz równanie liniowe o stałych współczynnikach
(założyłem że w części niejednorodnej miało być potęgowanie)
16 maj 23:27
Mariusz:
Inaczej
Rozwiązujesz najpierw jednorodne
x2y''−2xy'+2y=0
Tutaj widzisz że y1=x jest całką szczególną równania jednorodnego więc podstawiasz
y=x∫u(x)dx
i obniżasz rząd równania
16 maj 23:32
Rrr: Jak dokładniej to rozwiązać tym drugim sposobem?
17 maj 18:30
Mariusz:
x2y''−2xy'+2y=0
y=x∫u(x)dx
y'=∫u(x)dx+xu(x)
y''=u(x)+u(x)+xu'(x)
y''=2u+xu'
x2(2u+xu')−2x(∫u(x)dx+xu(x))+2x∫u(x)dx=0
x3u'+2x2u−2x∫u(x)dx−2x2u(x)+2x∫u(x)dx=0
x3u'=0
u'=0
u=C1
y=x∫C1dx
y=x(C1x+C2)
yj=C1x2 C2x
Teraz mając całkę ogólną równania jednorodnego możesz uzmiennić stałe
Zakładasz że całka szczególna równania niejednorodnego jest postaci
ys = C1(x)y1+C2(x)y2
czyli u ciebie będzie to
ys = C1(x)x2+C2(x)x
a następnie rozwiązujesz układ równań
C1'(x)y1+C2'(x)y2=0
C1'(x)y1'+C2'(x)y2'=f(x) // f(x) funkcja będąca częścią niejednorodną
U ciebie ten układ wyglądałby następująco
C1'(x)x2+C2'(x)x=0
2C1'(x)x+C2'(x)=x5lnx
Całka ogólna równania niejednorodnego jest sumą całki ogólnej równania jednorodnego
oraz całki szczególnej równania niejednorodnego
17 maj 19:05
Mariusz:
a nie przed uzmiennianiem muszisz doprowadzić do postaci
y''+py'+q=f(x)
zatem twój układ będzie wyglądał następująco
C1'(x)x2+C2'(x)x=0
2C1'(x)x+C2'(x)=x3lnx
17 maj 19:38