matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
równość
Grześ:
Znajdź liczby naturalne x,y,z, spełniające równość: 1/x + 1/y =z
16 maj 19:39
Saizou :
Takich liczb jest nieskończenie wiele np. x=y=1 ora z = 2
16 maj 19:45
jc:
Ja widzę tylko 2 rozwiązania: x=y=1, z=2 oraz x=y=2, z=1.
16 maj 20:30