kryterium cauchyego
stud: czy moglby mi ktos pomoc w rozwiazaniu tego metoda cauchyego ? mecze sie z tym juz godzine i
nic mi nie wychodzi
∞
n=1
16 maj 22:56
stud: przepraszam zle napisalem .... nie kryterium cauchyego tylko d'Alemberta
16 maj 23:00
chichi:
| [2(n+1)]!*[3(n+1)]! | |
| | | [6(n+1)]! | |
| | n+1 | |
| = ...= |
| → 0 |
| | 432n2+432n+60 | |
16 maj 23:07
chichi:
Zatem szereg jest zbieżny
16 maj 23:07
stud: to z silniami porozpisywac na (2n+2)!=(2n+2)(2n+1)2n! i z 3 oraz 6 tak samo ?
16 maj 23:18
chichi:
Tak, później mnóstwo się poskraca I zostanie taka postać jak u mnie
16 maj 23:23