prawdopodobieństwo
Suzi2001: Jak to policzyć ? Mamy 4 urny. W pierwszej znajduje się 999 kul białych i jedna
czarna, w pozostałychjest po jednej kuli białej i jednej czarnej. Z losowo
wybranej urny losujemy jedną kulę. a) Obliczprawdopodobieństwo, że wyciągnięto kulę
czarną. b) Oblicz prawdopodobieństwo, że kulę wylosowano z pierwszej urny, skoro wyciągnięto
kulę czarną.
Odpowiedzi to: a) 0.003976 b) 0.00067
16 maj 20:50
Mila: a)
C− wylosowano kulę czarną
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1501 | |
P(C)= |
| *( |
| + |
| + |
| )= |
| =0.37525 |
| | 4 | | 1000 | | 2 | | 2 | | 4000 | |
b) wylosowano kulę z pierwszej urny, skoro wyciągnięto
kulę czarną.
| | | | 1 | |
P(U1/C)= |
| = |
| ≈0.000666 |
| | | | 1501 | |
16 maj 22:25