ciągi
bozena: a) Wyznacz pięć początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (𝒂𝒏) jeśli: 𝒂𝟏=𝟒,𝒒=−𝟏𝟐
b) Wyznacz 𝒂𝟏 – pierwszy wyraz ciągu oraz iloraz q jeśli: 𝒂𝟑=𝟗,𝒂𝟓=𝟏𝟖
c) Czy ciąg 𝒂𝒏=𝟓𝒏 jest geometryczny? Odpowiedź uzasadnij.
odp c q = 5n dodac 5/5n=1dadac 1/n nie jest wartoscia stała
odp b a5/a3=q2
q2=18/2
q2=2
q=√2
a1 razy q2=a3
a1 razy√2 do potegi 2 =9
2a1=9
a1=4,5
odp a
a1=4 q=−1/2
a2=4 razy−1/2=−2
a3=−2 razy −1/2=1
a4=1 razy−1/2=−1/2
a5=−1/2 razy−1/2=1/4
a6=1/4 razy−1/2=−1/8
niewiem czy dobrze prosze o pomoc
niewiem czy dobrze
16 maj 16:51
ite: c) Czy ciąg a
n=𝟓n jest geometryczny?
| an+1 | | 5(n+1) | | n+1 | |
| = |
| = |
| =1+1/n ← wartość tego wyrażenia nie jest stała, zależy |
| an | | 5n | | n | |
od n
ciąg nie jest c.geometrycznym
16 maj 18:02
ite:
a) Wyznacz pięć początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
Skorzystaj ze wzoru:
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
Nie trzeba obliczać dodawanego każdego wyrazu.
| | −1 | |
Trudno sprawdzić wynik, bo raz podajesz q=−12 później q= |
| |
| | 2 | |
16 maj 18:08
bozena: dziękuję ,a tak reszta dobrze zrobiona
16 maj 18:09
ite:
b) pierwszy wyraz się zgadza: a
1=4,5
iloraz:
(q+
√2)(q−
√2)=2
q=
√2 lub q=−
√2 ← są dwa rozwiązania
16 maj 18:15
rebus:
(q+√2)(q−√2)=0
16 maj 18:32
bozena: aaa rozumiem .Bo dostałam te zadania na egzamin bez przerobienia i znajomości tematu .
16 maj 18:35
ite:
@rebus dzięki za poprawkę, nie wyzerowałam prawej strony równania : (
16 maj 19:03
bozena: dziekuje wam
16 maj 20:21