.
Pawel: (x − 2/x − 3) − 2= |x − 4|
Jak to rozwiązać
16 maj 21:59
Pawel: (x−2/x−3) − 2(x−3)/x−3 = (x−2/x−3) − (2x−6)/x−3 czyli (x−2/x−3) − 2x+6/x−3 = |x−4|
16 maj 22:08
wakacje: | x−2 | | 2(x−3) | |
| − |
| =|x−4| |
| x−3 | | x−3 | |
−(x−4)=|x−4|(x−3) ∧ x≠3
|x−4|(x−3)+(x−4)=0
| ⎧ | x−4≥0 ∧ (x−4)(x−3)+(x−4)=0 | |
| ⎩ | x−4<0 ∧ −(x−4)(x−3)+(x−4)=0 |
|
| ⎧ | x≥4 ∧ (x−4)(x−2)=0 | |
| ⎩ | x<4 ∧ (x−4)2=0 |
|
| ⎧ | x≥4 ∧ x∊{2,4} | |
| ⎩ | x<4 ∧ x∊{4} |
|
odpowiedź: x=4
16 maj 22:17
graf:
16 maj 22:27
6latek: Dobrze jesli wie co to jest ⋀
Skorzystac w wlasnosci wartosci bezwzglednej
|x|= y wtedy i tylko wtedy gdy x=y lub x=−y
16 maj 22:48