matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.8.2011
Zadania
Odp.
10
zadanie:
punkty A, B, C, D sa kolejnymi wierzcholkami kwadratu. wyznacz wspolrzedne pozostalych wierzcholkow, gdy: A=(1,3), C=(5,7)
0
def:
Proszę o jakieś zadania, w których trzeba wykorzystać nierówności pomiędzy średnimi.
1
Mariot:
fiz
2
tomq:
3. Znajdź liczbę p, dla której granicą ciągu o wyrazie ogólnym, jest równa 2 an =
3
√
n
3
+n
2
+9pn
−
3
√
n
3
−5pn
2
13
Kici ;):
Cześć, ktoś mi wytłumaczy podpunkt a ) tak po chłopsku
Wszystkie wzory znam na pamięć już, ale i tak mi nic nie dają xD proszę, proszę
Bo wiem, że został na pewno użyty wzór, Tgα
2
pomozecie:
zad.1. napisz rownanie ogolne prostej l prostopadlej do prostej k i przechodzacej przez punkt P, gdy:
10
kuba:
Wykaż ,że jeżeli a i b spełniają równość a+b=1 to a
4
+b
4
≥
1
8
. Proszę o rozwiązanie
24
TOmek:
Dzisiaj spotkałem wzór na pole trójkąta stosując "wektory", lecz nie potrafie go użyc:
3
K:
BARDZO PROSZĘ WAS O POMOC W TYM ZADANIU, NIE POTRAFIĘ ROZWIĄZYWAĆ TEGO TYPU ZADAŃ
A JEST ONO ZA 5 PKT WIĘC .. bardzo proszę mi pomóc
!
8
MaturaPoprawkowa:(:
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawędziach bocznych AD,BE i CF . Oblicz pole trójkąta ABF wiedząc, że |AB| = 10 i |CF| = 11. Narysuj
2
kuba:
Wykaż, że jeżeli a, b ∊
NW
i a < b, to istnieje taka liczba c ∊ NW,że a < c < b.
4
Joe:
odległość między dwoma głównymi stacjami kolejowymi wynosi 300 km. pociąg pośpieszny przebywa tę odległość w czasie o 60 min krótszym niż osobowy.jaka jest średnia prędkość każdego
1
pomozecie:
punkt A jest rownoodlegly od punktu F i prostej l. podaj rownanie, ktore spelniaja wspolrzedne punktu A, gdy: F=(0,0), l:y−4=0
4
Joe:
Promienie dwóch kół różnią się o 3 cm,ich obwody o 18,84 cm,pola zaś o 122,46 cm
2
.Jakie są promienie tych kół?
2
ciekawy:
jak narysowac wykres funkcji y=1/x w dziedzinie liczb rzeczywistych dodatnich w sumie z zerem?
3
zadanie:
wyznacz liczbe dwucyfrowa jezeli wiesz ze roznica jej cyfr jest rowna 3, a iloczyn tej liczby i sumy jej cyfr jest rowny 324.