proszę ;p
Kici ;): Cześć, ktoś mi wytłumaczy podpunkt a ) tak po chłopsku

Wszystkie wzory znam na pamięć już,
ale i tak mi nic nie dają xD proszę, proszę

Bo wiem, że został na pewno użyty wzór, Tgα
=
sinαcosα i to kpw

Link;
https://matematykaszkolna.pl/strona/2340.html
Zaćmienie mam

choć to nie nowość xD cheh
13 sie 18:15
Kejt:
jak już to
jakiś konkretny fragment czy całość?
13 sie 20:11
Kici ;): oj z dużej litery mi się napisało

podpunkt a. Początek. Albo wzór, żeby takie przekształcenie
zrobić, jak zrobił Pan Jakub, w tym zad. nie mogę przez to przejść.
13 sie 20:33
Kici ;): Ja nie mogę podstawiam różne wzory i nic xD cheh wychodzą mi takie rzeczy, że nawet ja potem
nie wiem jak mi wyszło

cheh Może ktoś mi jednak wytłumaczy, bo mi to zaraz się mózg zetnie
.
13 sie 21:21
sushi_ gg6397228:
napisz wzor i rownosc ktora sprawia problem, bo tam duzo tego jest i nie wiadomo gdzie masz
problem
13 sie 21:24
Kici ;): a) Uzasadnij, że spełniona jest nierówność sinα − tgα < 0
sinα − sinαcosα =
13 sie 21:31
Kici ;): po tej części nic nie rozumiem
13 sie 21:31
Kici ;): nie rozumiem jak mogło wyjść sinα * (1 − 1cos )
13 sie 21:32
oax: Wspólny mianownik a potem wyciągnięto sin α przed nawias.
13 sie 21:38
Kici ;): oax możesz mi to napisać, przepraszam, ale jak robię tak jak piszesz, to mi wychodzi 0.
13 sie 22:06
sushi_ gg6397228:
| | 5 | | 1 | |
jak masz 5− |
| = 5(1− |
| ) tak samo masz w sinusem przy przejsciu z pierwszej do drugiej |
| | 2 | | 2 | |
równości
13 sie 22:20
oax: sin α − tg α <0
| | sin α | | sinαcosα | | sin α | |
sin α − tg α = sin α i |
| = |
| − |
| = sin α U{cos α}{cos |
| | cos α | | cos | | cosα | |
| | 1 | | 1 | |
α} − |
| ) = sin α(1− |
| ) |
| | cos α | | cos α | |
13 sie 22:25
oax: Tam zamiast i oczywiście znak −, chciałem pisać wyraz przypadkowo i zostało

. Oczywiście tam
| | cos α | |
gdzie jest U{ to powinien być ułamek |
| |
| | cos α | |
13 sie 22:26
Kici ;): teraz rozumiem, ale na logikę to każdy by rozwiązał tak
102 −
52 =
52 xD cheh i
ja tak próbowałam z tym równaniem. Aż szkoda mi, że tyle mego życia się zmarnowało xD cheh
dzięki za wytłumaczenie
13 sie 22:36