szkoła średnia ...hmm
Joe: Promienie dwóch kół różnią się o 3 cm,ich obwody o 18,84 cm,pola zaś o 122,46 cm2.Jakie są
promienie tych kół?
13 sie 11:01
sushi_ gg6397228:
jak wygladają wzóry na obwody i pola kół
13 sie 11:05
pomagacz:
r
1, Ob
1, P
1 − promień, obwód, pole I koła
r
2, Ob
2, P
2 − promień, obwód, pole II koła
r
1 − r
2 = 3
r
1 = 3 − r
2
Ob
1 − Ob
2 = 18,84
Ob
1 = 18,84 − Ob
2
P
1 − P
2 = 122,46
P
1 = 122,46 − P
2
Ob = 2πr
P = πr
2
Ob
1 = 2πr
1
P
1 = πr
12
| ⎧ | 2πr1 − 2πr2 = 18,84 | |
| ⎩ | πr12 − πr22 = 122,46 |
|
rozwiąż układ równań a otrzymasz wynik, dla ułatwienia przyjmij, że x = x
1 a y = x
2, mniej
pisania
13 sie 11:09
pomagacz:
x = r1 a y = r2
nie wiem o czym ja myślę, że popełniam tyle błędów na tym forum
13 sie 12:11
Joe: Dziękuję bardzo
13 sie 12:16