matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fiz
Mariot:
fiz Ciało o masie M wiszące na linie spuszczono w dół z przyspieszeniem = g/4 z wysokości d. Jaką pracę wykonała lina?
13 sie 18:49
Trivial:
g
3Mg
T = M(g−
) =
.
4
4
3Mgd
W = −
4
13 sie 18:58