udowodnij
kuba: Wykaż ,że jeżeli a i b spełniają równość a+b=1 to a4+b4≥18.
Proszę o rozwiązanie
13 sie 15:15
sushi_ gg6397228:
zastosuj dwa razy wzory skroconego mnozenia (a+b)2=... oraz (a2+b2)2=....
poprzekształcaj i pokaz co Tobie wyszlo
13 sie 15:19
kuba: nie mam pojęcia
13 sie 15:26
sushi_ gg6397228:
wzoru nie umiesz napisac

?, a potem przeniesc czesci wyrazen na druga strone
13 sie 15:27
kuba: poprzekształcałem i nic
13 sie 15:31
kuba: rozumiem
13 sie 15:31
sushi_ gg6397228:
to pokaz tutaj co robisz, nie dam gotowca
13 sie 15:32
kuba: napisałem wzory i nie wiem co dalej.przekształcam je i nic mi nie wychodzi
13 sie 16:05
TOmek: "to pokaz tutaj co robisz"
13 sie 16:12
Gox: moze ktos to dokonczyc bo mi cos nie chce wyjść?Doszedlem do
8(a2+b2)≥4ab+1
13 sie 21:06
Eta:
Witam

Można tak: z zależności między średnimi
( średnia z wykładnikiem 4 ≥ średnia arytmetyczna)
| | 1 | |
jeżeli a+b=1 to a4+b4≥ |
| |
| | 8 | |
c.n.u.
13 sie 23:45
ICSP: | | 1 | |
a4 + b4 − 2(ab)2 + 2(ab)2 ≥ |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
(a−b)2(a+b)2 − 2(ab)2 ≥ |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
a2 −2ab + b2 − 2(ab)2 ≥ |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
a2 + b2 − 2(ab)2 − 2ab ≥ |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
(a+b)2 − 2(ab)2 − 4ab ≥ |
| |
| | 8 | |
t = ab
no i mam sprzeczność:( Mógłby ktoś mnie poprawić?
14 sie 18:34
sushi_ gg6397228:
miedzy 3 a 4 linijka jest bład najpierw mamy a4.... b4 a potem jest tylko a2.... b2
14 sie 18:50
ICSP: (a+b)2 = 1 wiemy z treści zadania ze a+b = 1
14 sie 18:58
Jack:
Eta, a,b nie muszą być dodatnie w naszym zadaniu.
Myślę że najprościej skorzystać z rady sushi'ego.
14 sie 19:39
Jack:
ICSP, w trzecim wierszu zmieniłeś znak ostatniego wyrażenia...
14 sie 19:47
Eta:
Słuszna uwaga
Jack
U mnie a,b >0
14 sie 19:53
ICSP: rzeczywiście, ale to nadal nic nie zmienia
| | 7 | |
Na końcu wychodzi −2t2 + 4t + |
| ≥ 0 co nie jest spełnione dla każdego t:( |
| | 8 | |
14 sie 19:56
Jack:
(*)
....
a
2−2ab+b
2+2(ab)
2≥
18
a
2+2ab+b
2−4ab+2(ab)
2≥
18
2(ab)
2−4ab+
78≥0
t=ab
ab=t
1=1/2
ab=t
2=7/2
t∊(−∞,1/2>∪<7/2,∞)=
A
lecz, gdy a+b=1 → b=1−a → a(1−a)=f(a) → f(a)∊<1/4, −∞) lecz f(a)⊂
A.
Stąd ∀a,b (a+b=1) →
(*) zachodzi.
Widać, że... troszkę się skomplikowało...
14 sie 20:13
Jack:
po prostu t nie może być dowolne dowolne...
14 sie 20:13
;) ZKS ;):
b = 1 − a
| | 7 | |
2a4 − 4a3 + 6a2 − 4a + |
| ≥ 0 |
| | 8 | |
| | 7 | |
a4 − 2a3 ≥ −3a2 + 2a − |
| |
| | 16 | |
| | 7 | |
(a2 − a + y)2 ≥ −2a2 + 2a − |
| + z |
| | 16 | |
z = 2a
2y − 2ay + y
2
| | 7 | |
(a2 − a + y)2 ≥ (−2 + 2y)a2 + (2 − 2y)a + y2 − |
| |
| | 16 | |
| | 9 | | 1 | |
Δ = −8y3 + 12y2 − |
| y + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 1 | |
W(1) = −8 + 12 − |
| + |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
y = 1
| | 1 | | 7 | |
(a2 − a + |
| )(a2 − a + |
| ) ≥ 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 7 | |
(a − |
| )2(a2 − a + |
| ) ≥ 0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 7 | | 1 | |
a2 − a + |
| > 0 dla każdego a ∊ ℛ bo Δ < 0 ⋀ (a − |
| )2 ≥ 0 dla każdego a ∊ ℛ |
| | 4 | | 2 | |
c.n.u
15 sie 00:22
Vax: | | x4+y4 | | x+y | |
Z tymże rozwiązanie Eta i tak jest poprawne, nierówność 4√ |
| ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | |
działa dla dowolnych rzeczywistych x,y, skoro wiadomo, że działa dla nieujemnych, to wystarczy
popatrzeć co się dzieje dla ujemnych − po lewej stronie mamy niewiadome w parzystych potęgach
więc lewa strona pozostaje bez zmian, a zmniejszyć może się jedynie prawa

Pozdrawiam.
15 sie 17:08