MaturaPoprawkowa:(: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawędziach
bocznych AD,BE i CF . Oblicz pole trójkąta ABF wiedząc, że |AB| = 10 i |CF| = 11. Narysuj
ten graniastosłup i zaznacz na nim trójkąt .
13 sie 13:49
xXx:

Z tw. Pitagorasa
|BF| =
√102+112 =
√221
|GF| =
√52+(√221)2 = 5
√221
| | 1 | | 1 | |
P△ABF = |
| |AB| |GF| = |
| * 10 * 5√221 = 25√221 |
| | 2 | | 2 | |
13 sie 14:01
Natalia:

PRzekątna prostokata ADCF
10
2+11
2= x
2
100+121=x
2
221=x
2
x=
√221
Wysokość trójkata ABF
5
2+h
2=
√2212
25+h
2=221
h
2=196
h=14
P trójkąta ABF=
12*10*14=70
Niewiem czy mi to wyszło ale wyszło mi 70
13 sie 14:12
MaturaPoprawkowa:(: gdzie ta przekątna ABCF
13 sie 14:33
K:

Natalia możesz ją narysować? tą przekątną? ja narysowałam graniastosłup w ten sposób:
13 sie 14:44
K: ja nie wiem gdzie ty tą przekątną narysowałaś
13 sie 14:54
MaturaPoprawkowa:(: ja tym bardziej nie wiem

:(
13 sie 14:54
K: niech mi ktoś pomożeeee

:(
13 sie 15:50
K: teraz mnie meczy gdzie ta przekątna

nataliaaaa
13 sie 15:50