rownanie ogolne prostej
pomozecie: zad.1. napisz rownanie ogolne prostej l prostopadlej do prostej k i przechodzacej przez punkt
P, gdy:
k: 3y−19=0, P=(5,11)
k: 8x−11=0, P=(−2,−19)
zad. 2. napisz rownanie ogolne prostej l rownoleglej do prostej k i przechodzacej przez punkt
P, gdy:
k: 5x−117=0, P=(3,21)
k: 11x−17√13=0, P=(−5,19). prosilbym o zrobienie tych 4 podpunktow bo jak jest rownanie
ogolne prostej pelne to umiem a jak nie to nie wiem jak to obliczyc
13 sie 17:21
pomozecie: ?
13 sie 19:06
krystek: | | 19 | |
y= |
| to prostopadła x=5 zrób rysunek i zobaczysz .
|
| | 3 | |
Pozostałe analogicznie.
13 sie 20:23
Eta:

dla k: x+c=0 P(x
P,y
P)
prosta równoległa l: x =x
P => x −x
P=0 (postać ogólna)
2 a) l: x=3 => x−3=0 −−−−− równanie w postaci ogólnej
2b) ............. analogicznie ........... dokończ sam
14 sie 00:53