K: BARDZO PROSZĘ WAS O POMOC W TYM ZADANIU, NIE POTRAFIĘ ROZWIĄZYWAĆ TEGO TYPU ZADAŃ

A JEST ONO
ZA 5 PKT WIĘC .. bardzo proszę mi pomóc

!
Kolarz przejechał trasę długosci 60km. Gdyby jechał ze średnią prędkością większą o 1km/h, to
przejechałby tę trasę w czasie o 6 minut krótszym. Oblicz, z jaką średnią prędkością jechał
ten kolarz.
13 sie 14:38
xXx: | | 60km | |
vśr + 1 km/h = |
| = |
| | t−0.1 h | |
rozwiąż ten układ równań
13 sie 14:43
K: omg nie mam pojęcia jak

!
13 sie 14:45
sushi_ gg6397228:
najlepiej jest wyjsc ze wzoru
s= v* t, gdzie s,v,t >0
i zrobic uklad rownan
60= v*t
60=(v+1)*(t− 0.1)
w pierwszym wyznaczyc "v" lub "t" i podstawic do drugiego −−> wyjdzie rownanie kwadratowe,
13 sie 15:26