PROblem
TOmek: Dzisiaj spotkałem wzór na pole trójkąta stosując "wektory", lecz nie potrafie go użyc:
AB
→=[−9,−3]
AC
→=[−2,−4]
jak to teraz zastosowac/podstawic?
13 sie 14:52
Jack:
iloczyn wektorowy, poczytaj na Wiki

Nic groźnego tak naprawdę
13 sie 14:56
TOmek: czyli ten wzor zahacza o materiał ze studiów.. Zaraz poczytam
13 sie 14:59
Trivial:
Mając trójkąt w przestrzeni rozpięty na wektorach
u,
v (czyli wektory
u i
v
są "bokami" naszego trójkąta) to łatwo pokazać, że pole wynosi: P =
12||
u×
v||,
gdzie
u×
v to iloczyn wektorowy wektorów
u i
v.
|
i j k|
u×
v = |u
x u
y u
z|
|v
x v
y v
z|
Gdzie
i,
j i
k to wektory bazowe układu współrzędnych.
Gdy jesteśmy na płaszczyźnie, to u
z, v
z = 0, czyli:
A więc:
13 sie 15:01
TOmek: AB
→[−9,−3] −> [a
1,a
2]
AC
→[[−2,−4] −> [b
1,b
2]
AB
→*AC
→=a
1*b
1+a
2*b
2=−9*(−2)+(−3)*(−4)=18+12=30
P=15 czyli wszystko sie zgadza, dziekuje Jack
13 sie 15:02
Trivial:
Policzyłeś skalarny. A tu mamy wektorowy.
13 sie 15:03
TOmek: Trivial, ja tylko skromny poziom rozszerzony. Nie rozumiem tego co napisałeś, jakies dziwne
nawiasy

Ale dziekuje
13 sie 15:04
TOmek: a moze byc skalarny?
13 sie 15:04
Trivial:
| | | |
det | to zwykły wyznacznik, taki jak w metodzie wyznacznikowej.  Stosuję |
| | |
taki zapis, jako że nie da się łatwo tutaj pisać równych pionowych kresek.
13 sie 15:05
TOmek: chce znaleźć sposob ,by wiedzieć jak liczyć tym wzorkiem.
13 sie 15:06
Trivial: Nie może być.
13 sie 15:06
TOmek: Trivial to mogę liczyc skalarny zamiast wektorowego?
13 sie 15:06
Jack:
nie nie, iloczyn wektory niekiedy jest wprowadzany w szkole średniej. Po prostu mówi się tylko
jak liczyć |AB x AC|, nie dorzucając żadnej teorii.
Dla AB= [a1,b1] oraz AC=[a2, b2] Twoja szukana wartość |d(AB→, AC→)| wynosi:
| a1 b1 |
|d(AB→, AC→)| = | a2 b2 | = a1*b2−b1*a2
13 sie 15:06
TOmek: ale wynik jest dobry
13 sie 15:06
Trivial:
Przypadek.
13 sie 15:07
Jack:
nie, bo iloczyn skalarny to co innego... Iloczyn wektory to pole równoległoboku wyznaczonego
przez wektory, a iloczyn skalarny ma związek z długością rzutu wektora... To zupłenie co
innego,.
13 sie 15:09
TOmek: −9*(−4) (−2)*(−3)=36−6=30 tez sie zgadza czyli prosty wniosek
AB
→[−9,−3]= [a
1,a
2]
AC
→[−2,−4]=[b
1,b
2]
|d(AB
→, AC
→)|= a
1*b
2−b
1*a
2
gdzie
AB
→= [a
1,a
2]
AC
→=[b
1,b
2]
pasuje
13 sie 15:09
Trivial:
No teraz dobrze.
13 sie 15:10
TOmek: czyli wzór na pole dowolnego trójkąta jest taki sam jak na pole równoległoboku, tak?
oczywiscie uzywając metody "wektorów"
13 sie 15:12
Trivial:
Są dwa iloczyny. Iloczyn skalarny i iloczyn wektorowy. W liceum uczą tylko skalarnego.
13 sie 15:13
TOmek: ponawiam moje powyższe pytanko
13 sie 15:15
Trivial: Nie.
13 sie 15:15
13 sie 15:18
Trivial:
Z tego co pamiętam, to tak.
13 sie 15:22
TOmek: ok dziekuje slicznie
13 sie 15:23
15 sie 23:24
15 sie 23:27